Burgemeester Broertjes in een lege Sint Vituskerk.
Burgemeester Broertjes in een lege Sint Vituskerk. Foto: Gemeente Hilversum
video

Nieuwjaarsboodschap Broertjes: Meer luisteren naar elkaar, ook al zijn we het oneens

Mensen

HILVERSUM - “De toon was hard”, concludeert burgemeester Pieter Broertjes. Mensen met korte lontjes, veel tegenstellingen en tegenover elkaar staan; het tekende het afgelopen jaar. De coronacrisis duurt lang en vergt veel van de mensen. 

In zijn - dit jaar digitale - nieuwjaarstoespraak spreekt de Hilversumse burgervader de hoop uit dat mensen elkaar minder verwijten maken, maar juist meer naar elkaar zullen luisteren. Ook al zijn ze het niet met elkaar eens. De burgervader brengt daarbij de boodschap van verzoening. In het afgelopen coronajaar was er sprake van veel tegenstellingen. De verwijten vlogen over en weer. De acceptatiegraad daalde. Meer openstaan voor elkaar, juist in deze moeilijke tijden. 

Normaal gesproken spreekt Broertjes een volle Sint Vituskerk toe, de plek waar de gemeente de laatste drie jaar de nieuwjaarsreceptie heeft verzorgd. Dat is nu door corona niet mogelijk en daarom kroop Broertjes voor de camera, zoals hij dat de afgelopen maanden vaker heeft gedaan. In het filmpje is hij op meerdere plekken in Hilversum te zien. 

Beroving vrijheden
Uitgebreid blikt de burgervader terug op 2020; een jaar dat volledig gedomineerd werd door een onzichtbare vijand, zoals Broertjes het coronavirus al menig maal heeft omschreven. Het virus heeft een ‘verwoestende uitwerking’ gehad op de samenleving, stelt de burgemeester. “Mensen zijn van hun vrijheden beroofd”, zei hij vanuit een lege Vituskerk. “Dat geeft ze veel ongemak. En boosheid ook inmiddels.” 

Volgens Broertjes is dit begrijpelijk, omdat de jeu van het leven is weggevallen. Daarnaast prijst hij de Hilversummers voor de manier waarop ze zich door de crisis slaan. Dat deed hij samen met de zes wethouders al op de laatste dag van 2020. Toen staken zij de inwoners een hart onder de riem met een brief in de Gooi en Eembode en een filmpje. 

Met ziekenhuis Tergooi op de achtergrond neemt de burgemeester in zijn toespraak de tijd om het zorgpersoneel van het ziekenhuis en verzorgingshuizen te bedanken. Ook de politie, boa’s, GGD, welzijnswerkers, docenten en ouders komen aan bod. 

Volgens Broertjes is het enige voordeel van corona dat de zorg voor elkaar is toegenomen. Als voorbeeld noemt hij buren die voor elkaar koken. Broertjes complimenteert ook de raadsleden, die hebben doorgewerkt in de crisis en daarmee zorgden dat de stad bestuurd bleef. “Wat ik heb gemerkt is dat je de democratie niet op slot kan doen”, aldus de burgemeester.

Grootste klappen
“De horecaondernemers staan voor mij symbool voor de sector waar de grootste klappen zijn gevallen”, zegt Broertjes in de Gulle Graef van ondernemer Frank Loois. “En natuurlijk ook bij de evenementen en in de cultuursector.” De burgemeester spreekt in de video zijn waardering uit voor alle Hilversumse ondernemers, die in deze crisis laten zien hoe veerkrachtig ze zijn.

Vanuit zijn eigen huis vertelt de burgemeester tenslotte hoe blij hij is dat het vaccineren is begonnen, al is dit ‘niet het antwoord op alle problemen’. “We zijn er nog niet. Dat is duidelijk. We moeten nog even de kiezen op elkaar houden. Maar de finish is in zicht en dat is natuurlijk wel fantastisch.”

De bijna acht minuten durende nieuwjaarsboodschap van Broertjes was vanavond te zien tijdens de livestream vanuit het Muziekcentrum van de Omroep. Het radio Filharmonisch Orkest bracht het traditionele nieuwjaarsconcert. 

Hieronder is de hele nieuwjaarsboodschap van burgemeester Broertjes te zien:


Uit de krant