Afbeelding
Foto: ©Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Gemeentespeld voor horecaman Frank Loois

Mensen

HILVERSUM - “Zijn initiatieven en inzet zijn zeker in 2020 van zeer groot belang voor de Hilversumse horeca.” Dat waren de woorden van burgemeester Pieter Broertjes over horecaman Frank Loois. Hij ontving dinsdag de gemeentespeld.

Sinds 2014 reikt de gemeente deze speld uit. Hilversummers die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving maken kans op deze gemeentelijke blijk van waardering. In ieder geval reikt de gemeente, meestal is deze taak weggelegd voor de burgervader, deze speld uit tijdens de nieuwjaarsreceptie. 

Vanwege de corona-uitbraak ging dit dinsdagavond even anders. In plaats van Loois de speld opspelden in een volle Sint Vituskerk verraste Broertjes de horecaman hem vanavond in het Muziekcentrum van de Omroep.

Gekke jaar

Gezien het gekke vorige jaar was het ditmaal zeer lastig om één persoon of organisatie aan te wijzen, laat het college van burgemeester en wethouders weten. Dat de keuze op Loois is gevallen is meer dan gerechtvaardigd, bleek uit de toespraak van Broertjes. 

Al twaalf jaar is hij eigenaar van de Gulle Graef - voorheen de Jonghe Graef van Buuren. Sinds 2019 is Loois voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Hilversum en omstreken. In die hoedanigheid hebben de lokale bestuurders vorig jaar de nodige keren met de ondernemer om de tafel gezeten.

“Hij is namens de KHN dé gesprekspartner voor de gemeente waar het gaat om horeca-gerelateerde wetten en regels in de stad. Hij zorgt voor een goede relatie met de lokale wethouders, ambtenaren en politici en komt op voor de belangen van de lokale horeca. Dit heeft hij zeker het afgelopen jaar bewezen”, sprak de burgemeester zojuist. 

Zorg

Naast de verbinder zijn tussen horeca en de gemeente heeft Loois vorig jaar nog meer zijn nek uitgestoken in het zware horecajaar. Broertjes noemt het project Hilversumse Helden, dat hij direct na de lockdown op 15 maart 2020 is gestart. Samen met andere Hilversumse restaurants is met financiële hulp van sponsoren elke avond gekookt voor mensen die in de zorg werkzaam zijn. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Loois (helemaal rechts) met andere horecaondernemers die meededen aan Hilversumse Helden. © Foto Miché / Bastiaan Miché

“Niet alleen met dit project zocht hij de samenwerking met zijn collega’s in Hilversum”, concludeerde de burgervader. “Toen vanaf 1 juni de horeca onder strikte voorwaarden weer mocht opstarten, heeft hij het initiatief genomen om samen met de collega-ondernemers uniform naar buiten te treden. Een gezamenlijke uitstraling en dezelfde regels op de meeste terrassen in Hilversum. Hiervoor werd subsidie bij het Stadsfonds aangevraagd. Door heel Hilversum waren dezelfde overkappingen op de terrassen te zien.”

Net zoals zoveel andere horecaondernemers heeft ook Loois zijn bedrijf ingericht om maaltijden te gaan bezorgen. Volgens Broertjes ging hij echter nog een stap verder, doordat Loois samen met zijn medewerkers zijn expertise op dit gebied ook beschikbaar gesteld voor anderen. Dat heeft geleid tot de lancering van de website www.gazelfbezorgen.nl. “Andere horecazaken die met bezorgen wilden beginnen konden hier hun voordeel mee doen op het gebied van softwarepakketten, social mediatraining en verpakkingsmateriaal”, lichtte de burgemeester tot slot nog toe.

Uit de krant