Alfred Visser.
Alfred Visser. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Alfred Visser van Wijngaard Zonnestraal overleden

Mensen

HILVERSUM - “Het raakt me zo enorm dat ik niet oud word op deze wijngaard”, sprak Alfred Visser van Wijngaard Zonnestraal vorig jaar zomer al in de Gooi en Eembode. Nu is bekend dat de Hilversummer afgelopen zaterdag op 65-jarige leeftijd is overleden. 

Visser groeide op in Hilversum, maar woonde vervolgens bijna veertig jaar in Canada waar hij enkele restaurants zelf runde. Ook kwam hij daar in aanraking met verschillende wijngaarden. Geserveerde Nederlandse wijn tijdens een KLM-vlucht over de Atlantische oceaan bracht hem op het idee om terug te keren naar Nederland en te kijken naar de mogelijkheden om hier een wijngaard te beginnen.

De oude moestuin van landgoed Zonnestraal, tussen het bos en de Rading, kreeg daardoor een tweede leven gekregen als wijngaard. Visser begon in februari 2014 met het opruimen en ploegen van de grond en plantte er 300 wijnstokken. Een jaar later waren dat er 3.000 met vier verschillende druivensoorten. In het najaar van 2016 produceerde Wijngaard Zonnestraal zijn eerste echte ‘Gooische wijn’! 

Visser zag de wijngaard als een mooi pensioenplan, maar zag vorig jaar die droom in duigen vallen. In de Gooi en Eembode vertelde hij vorig jaar zomer: “Ik ben ziek, ben zwaar hartpatiënt. Mijn arts was duidelijk. Zei: ‘Luister Alfred, je hebt twee keuzes: of je stopt met werken en leeft langer of je gaat door en overlijdt in korte tijd.’ Hij maakte de keuze voor mij, ik kon het niet; het raakt me zo enorm dat ik niet oud word op deze wijngaard.”

De twee zonen van Visser, Matthew en Brandon, zijn inmiddels vanuit Vancouver naar Nederland gekomen. Ondanks de afstand was er regelmatig contact, zeker het laatste jaar, vertelt Matthew. “Hij deed waar hij van hield. Dat hij de wijngaard realiseerde was zijn droom. Het was zijn lifestyle. Hij was ambitieus. Dat hij een wijngaard in Holland creëerde was ‘crazy’.” 

Visser wordt zaterdag in besloten kring begraven.

Zie ook: Alfred Visser: ‘Het raakt me zo dat ik niet oud word op Wijngaard Zonnestraal’

Uit de krant