Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Video

Tante Jans trakteert op Vrijheidsmaaltijdsoep

Mensen

HILVERSUM - De oproep om op 5 mei Vrijheidsmaaltijdsoep te eten, was voor de medewerkers van Tante Jans aanleiding om dit op dinsdag klaar te maken en woensdagmiddag uit te delen. 

In het oude onderkomen van Media Monks aan de Schapenkamp werd de soep, met daarin onder meer bloemkoolrijst, bladspinazie en doperwten, uitgedeeld. Iedereen was welkom, was daarbij de gedachte. Het initiatief komt deels ook voort vanuit het in februari gestarte kookproject.

Dat kookproject ontstond aanvankelijk voor mensen die het moeilijk hebben, vertellen initiatiefnemer van Tante Jans, Jacqueline van Oostveen, en medewerker Bettie van Egmond in een filmpje op YouTube (zie onder dit artikel). “In tijden van corona waren er geen maaltijden meer”, aldus Van Oostveen. “Buurthuizen waren allemaal dicht en restaurants hadden een take-away. Maar wij hadden zoiets dat een take-away voor iedereen moest zijn en niet alleen voor mensen met geld.”

Behalve de noodzaak is er ook het sociale aspect, vervolgt Van Oostveen; het verbinden van verschillende groepen. Bovendien is wel gebleken afgelopen jaar dat iedereen vanaf het ene op het andere moment in de financiële problemen kan komen Bijvoorbeeld mensen met een eigen zaak. “En eten is toch wel een van de belangrijkste dingen in het leven. Dus wij vinden dat er een plek moet zijn waar mensen gewoon eten kunnen krijgen.”


© Foto Miché / Bastiaan Miché

Van Egmond geeft aan dat aanvankelijk daklozen de doelgroep waren, maar inmiddels is die doelgroep heel divers aan het worden. Omdat Tantje Jans afhankelijk is van enkele donateurs is pas op het laatste moment duidelijk wat voor eten er binnenkomt er wat er dus op het menu staat. Inmiddels bestaat het team van Tantje Jans uit zo’n twintig vrijwilligers. Dat zijn mensen met een beperking of mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook daarom is dit kookproject van dus relevant. “En je hoeft echt niet te kunnen koken”, zegt Van Egmond. “Je kunt ook aardappels komen schillen.”


Uit de krant