Arjan, Kim en Resa zijn betrokken als vrijwilligers en vaste kracht bij Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek.
Arjan, Kim en Resa zijn betrokken als vrijwilligers en vaste kracht bij Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek. Foto: Bastiaan Miché

Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek helpt iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft

Mensen

HILVERSUM - Herstelnetwerk is er voor iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft. “Wij werken vanuit onze eigen achtergrond en kracht”, legt Resa Oomen uit. “Door ervaringen te delen met anderen die ook een begin maken met hun herstel, helpen wij elkaar verder.”

Herstelnetwerk Gooi en Vechtstreek is in 2018 opgericht. Sindsdien hebben driehonderd inwoners actief deelgenomen aan de cursussen en trainingen die worden aangeboden. “Dan tel ik de mensen die ons bellen of onze site herstelnetwerk.nl bezoeken niet eens mee”, zegt Resa Oomen, lid van Herstelteam. Naast de vaste ervaringsdeskundigen is een groot aantal vrijwilligers als ervaringswerker bij Herstelnetwerk betrokken.

Herkenning en erkenning

Kim is een van hen. Vanuit haar eigen ervaring zal zij samen met een andere ervaringsdeskundige haar eerste HOP-training (’Honest Open and Proud’) over stigma en zelfstigma geven. “In mijn verleden waren er mensen die een vervelend oordeel over mij hadden, waardoor ik last kreeg van zelfstigma”, vertelt zij. “Ik kreeg professionele hulp en op een gegeven moment verwees een behandelaar mij door naar Herstelnetwerk. Gelukkig is dat gebeurd, want Herstelnetwerk is het beste dat mij is overkomen.”

Door samen met anderen die een soortgelijke ervaring hebben meegemaakt te praten, voelde Kim zich gehoord. “Het biedt herkenning en erkenning: je hoeft iemand maar aan te kijken om te weten of diegene een goede of minder goede dag heeft”, legt ze uit. “Wij hebben aan een half woord genoeg om elkaar te begrijpen. Dankzij het Herstelnetwerk heb ik mijn focus verlegd naar mijn positieve toekomst in plaats van mijn negatieve verleden.”

Verslaving

Herstelnetwerk richt zich op mensen die een ontwrichtende ervaring hebben meegemaakt en is een aanvulling op al bestaande professionele hulp. Vaak loopt het lotgenotencontact parallel met andere hulptrajecten. “Tot voor kort richtten wij ons vooral op inwoners met een achtergrond in de GGZ of met een verslaving”, licht Oomen toe. “Nu is daar de groep die slachtoffer is van huiselijk geweld bij gekomen. Een groep die moeilijker te vinden is en vraagt om een andere benadering. Hoewel er ook overeenkomsten zijn: mishandelde kinderen hebben later vaker psychische klachten.”

Iedereen is welkom binnen Herstelnetwerk zolang mensen bereid zijn om actief te werken aan hun herstel. “Daarvoor bieden wij verschillende trainingen aan met kleine groepen van vijf tot zes mensen en altijd twee ervaringsdeskundigen”, meldt Oomen.

Leven oppakken

Arjan heeft net de training ‘Werken met je eigen ervaring’ afgerond. Hij kijkt terug op een jeugd waarin hij zich thuis altijd moest aanpassen. Huiselijk geweld is niet per se fysiek, ook psychisch kun je een kind beschadigen, weet hij. “Van jongs af aan hebben mijn ouders niet gepraat en was alles mijn schuld. Daardoor ontwikkelde ik een andere identiteit in mijn contacten met anderen. Dat doorbreken is lastig”, legt hij uit. 

Arjan wil de schuld niet bij zijn ouders leggen, want ook zij hadden geen beter voorbeeld. Feit is wel dat op een gegeven moment, in zijn woorden, ‘de muurtjes braken’. “Het knalde eruit: de boosheid, de pijn en de angst. Ik zocht psychische hulp, maar voor mij was dat niet de uiteindelijke oplossing.”

Sinds begin dit jaar volgt hij cursussen bij Herstelnetwerk. Het helpt hem het leven beter op te pakken. “De afstand tussen wie ik ben en wil zijn is nog groot, maar nu al sijpelt de positieve invloed van het Herstelnetwerk door in mijn dag. Als ik opsta, ga ik bij mooi weer buiten zitten en denk ik even niks. Dat is lekkerder wakker worden dan ik in lange tijd heb gedaan.”

Uit de krant