Afbeelding
Foto: DIO_VAN_MAAREN
Video

Uniek: pastoor en dominee gaan samen aan de slag in St. Vituskerk Melkpad

Mensen

HILVERSUM - De Oud Katholieke parochie St. Vitus aan het Melkpad heeft vanaf komend weekend twee nieuwe pastores: priester Marieke Ridder en pastoraal assistent dominee Annemieke Parmentier. Het is voor het eerst dat een dominee uit de protestantse kerk aan de slag gaat in een oud-katholieke parochie.

Het duurde lang voordat de nieuwe pastorale formatie rond was, nadat de vorige pastoor, Victor Scheijde, na twee jaar dienst een functie buiten de kerk had aangenomen. De Oud-Katholieke Kerk is in Nederland een klein kerkgenootschap en pastoors zijn er niet in overvloed. Toch is dit niet alleen een noodoplossing, benadrukken beide pastores, maar juist een ideale kans om de Hilversumse oecumene (samenwerking tussen verschillende kerken) meer gezicht te geven.

Vanaf december vorig jaar was priester Marieke Ridder al bereid gevonden om parttime als waarnemend pastoor van de parochie op te treden, naast haar werk als geestelijk verzorger in ziekenhuis Tergooi. Nu is zij voor een periode van minimaal twee jaar in de Hilversumse parochie aangesteld als pastoor voor één dag per week. 

Buurt- en opbouwwerker
Voor anderhalve dag per week krijgt ze daarbij assistentie van de protestantse emeritus-predikant Annemieke Parmentier die eerder werkte in verschillende PKN gemeenten in het Gooi, voor het IKON pastoraat en als geestelijk verzorger in Amaris Gooizicht. Naast hen beiden wordt nog gezocht naar iemand die de parochie kan vertegenwoordigen naar buiten toe: een buurt- en opbouwwerker, die vorm geeft aan de grote wens van de St. Vitusparochie om meer midden in de Hilversumse samenleving te staan.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Annemieke Parmentier (links) en Marieke Ridder. Foto: Dio van Maaren

Met dit drietal wordt de traditionele functie van pastoor feitelijk vertegenwoordigd door drie, elkaar aanvullende personen. De parochiekerk moet niet alleen een plaats zijn voor de eigen gelovigen, zo is de stellige overtuiging van de pastores en het kerkbestuur van de St. Vitusparochie. Ze moet een plaats zijn voor de hele buurt als aanlooppunt, buurthuis, plaats van stilte, troost, gebed en inspiratie. Het recentelijk vernieuwde kerkplein, het daarop aangelegde labyrint en de buurtmoestuin zijn daar de eerste tekenen van Een voorgenomen renovatie van gemeenschapsgebouw ‘De Akker’ en de aanleg van een appelboomgaard voor de buurt zijn andere signalen. 

Feestelijke eucharistieviering
De opbouwwerker van de parochie zal in nauwe samenwerking met andere initiatiefnemers in de buurt rond het Melkpad werken aan een verder aanbod van sociale en culturele activiteiten voor de Hilversumse samenleving. De initiatieven rond Kerst, Pasen, Allerzielen en St. Maarten, waarvoor in Hilversum in de afgelopen jaren al veel belangstelling bestond, zullen worden gecontinueerd en liefst uitgebreid. De verbintenis van de beide pastores is tijdens een feestelijke eucharistieviering op zondag 18 juli, waarin de aartsbisschop van Utrecht zal voorgaan.

De Oud-Katholieke Kerk in Nederland is een klein kerkgenootschap van zo’n 5000 leden, verspreid over ruim twintig parochies. Het is een van Rome onafhankelijke Katholieke Kerk en kent twee bisdommen: die van Haarlem en Utrecht. De parochie Hilversum valt onder het (aarts)bisdom Utrecht. Sinds 1999 kent de Oud-Katholieke Kerk ook vrouwen in het priesterambt.
Pastoor Marieke Ridder (1969) was protestants predikant, maar stapte in 2014 over naar de Oud-Katholieken. Dominee Annemieke Parmentier (1951) is via haar eerder dit jaar overleden echtgenoot, professor Martien Parmentier, altijd nauw betrokken geweest bij de oud-katholieken, maar maakte nooit zelf de overstap.


Uit de krant