Afbeelding
Foto: Gemeente Wijdemeren

Bijzondere onderscheiding voor het redden van Hilversummer uit het water

Mensen

HILVERSUM - Andrei Koens zag in de zomer van 2018 vanuit zijn woning een ongeval gebeuren, sprong de vaart in naar de auto en redde de bestuurder. Bijna drie jaar later kreeg hij uit handen van burgemeester Crys Larson van Wijdemeren de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds.

Het ongeval vond plaats op 21 augustus 2018 op de Koninginneweg in Kortenhoef (zie foto hieronder). Een 47-jarige automobilist uit Hilversum kwam in botsing met een 28-jarige plaatsgenote en belandde met zijn auto ondersteboven in de naastgelegen vaart. De auto, die inmiddels dieper in de modder was weggezakt, stroomde vol met water. 

Vanuit zijn woning zag Andrei Koens het ongeval gebeuren, waarop hij direct de vaart in sprong en naar de auto zwom. Na een aantal pogingen om de auto te openen lukte het hem om de bestuurder, te bevrijden en naar de kant te brengen. Burgemeester Larson benoemde deze daad als een uiting van burgermoed. “Andrei Koens is met gevaar voor eigen leven in de bres gesprongen voor een medeburger.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto; Bastiaan Miché

In Nederland is er de Stichting Carnegie Heldenfonds. Deze stichting ontleent haar naam aan Andrew Carnegie, die na een mijnramp bij Pittsburg besloot een fonds op te richten voor de mensen die met gevaar voor eigen leven te hulp zijn geschoten tijdens deze ramp. De stichting Carnegie Heldenfonds heeft geconcludeerd dat Koens op die 21e augustus met gevaar voor eigen lijf en goed voor een ander in de bres is gesprongen.Hiervoor werd hem op 20 juli 2021 de bronzen legpenning en het loffelijk getuigschrift toegekend.

Uit de krant