Afbeelding
Foto: Fiom

Fiom op zoek naar informatie of dossiers over Moedertehuis de Hoeksteen in Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Wie heeft er meer informatie of thuis nog ergens dossiers liggen over Moedertehuis de Hoeksteen in Hilversum? Die vraag stelt Stichting Fiom, specialist bij ongewenste zwangerschap en afstammingsvragen. 

Duizenden vrouwen in Nederland hebben hun kind ter adoptie afgestaan of af moeten staan, meldt de stichting. In de jaren ’50 tot ’80 kwamen (ongehuwde) zwangere vrouwen vaak naar moederen/of kindertehuizen zoals De Hoeksteen. Zij verbleven daar tijdens (een deel van) hun zwangerschap en soms ook na de bevalling van hun kind. 

Informatie over dit verblijf en de afstand ter adoptie is vastgelegd in het afstandsdossier. Om meer geadopteerden en afstandsmoeders toegang te geven tot afstammingsinformatie, start Fiom een zoektocht naar afstandsdossiers en overige documenten met informatie. “Veel geadopteerden hebben de wens om te weten van wie zij afstammen”, aldus woordvoerder Esmée Burghouts. “Antwoorden op deze vraag kunnen zij vaak vinden in het afstandsdossier. Echter, niet van alle afstandsdossiers is bekend waar deze bewaard worden.” 

Waardevol
Daarnaast is ook op andere manieren belangrijke informatie vastgelegd voor geadopteerden, bijvoorbeeld in dagboeken of fotoalbums. Deze documenten liggen verspreid in Nederland opgeslagen, soms ook op privélocaties zoals thuis bij oud-medewerkers van kindertehuizen. Burghouts: “Voor zowel moeder als kind kan het waardevol zijn om deze informatie in te zien. Voor geadopteerden geeft het afstandsdossier vaak antwoord op de vraag van wie zij afstammen, een mensenrecht. Doordat de afstandsdossiers niet vindbaar en/of toegankelijk zijn kunnen zij hier nu geen aanspraak op maken.”

De Hoeksteen was een moederhuis waar ongehuwde moeders en hun baby’s werden opgevangen. Het huis bestond van ongeveer 1946 tot 1973 en was gevestigd aan de Beethovenlaan 13 in Hilversum. Veel moeders die hier woonden kwamen uit Hilversum, maar er werden ook moeders uit andere regio’s opgevangen. Na de geboorte van het kind was het gebruikelijk dat de moeder op korte termijn het huis verliet. De kinderen bleven daar, gingen door naar andere tehuizen of werden geadopteerd.

Dagboeken
Veel geadopteerden willen naast informatie over hun ouders graag ook meer weten over hun eerste jaren, bijvoorbeeld informatie over het tehuis waar zij verbleven. Fiom hoort regelmatig verhalen dat deze informatie door onder andere oud-medewerkers van kindertehuizen is vastgelegd. Zij hebben bijvoorbeeld dagboeken of fotoalbums bijgehouden. In een poging om de dossiers en andere documenten die nu nog niet in beeld zijn boven tafel te krijgen, doet de stichting een oproep aan ieder om eventueel waardevolle informatie of dossiers te delen.

Dat kan via onderzoek@fiom.nl of bel naar 088-1264900. Meer informatie staat opFiom.nl/archiefonderzoek.

Uit de krant