Ook de De Zoutkeet is een vredespaal geplaatst; in het midden Anne S. de Jong.
Ook de De Zoutkeet is een vredespaal geplaatst; in het midden Anne S. de Jong. Foto: © Bastiaan Miché

Fietstocht van 25 kilometer langs de zeven vredespalen in Hilversum

Mensen

HILVERSUM - Op zeven verschillende plekken in Hilversum staat een vredespaal. Komende zondag staat - als afsluiting van de traditionele vredesweek - de eerste fietstocht voor de vrede langs deze zeven vredespalen op de agenda. 

De 25 kilometer lange fietstocht start tussen 12.15 en 12.30 uur direct na de viering bij de Kapel aan de ‘s-Gravelandseweg en voert langs de zeven vredespalen die deze vrijzinnige geloofsgemeenschap in Hilversum heeft laten plaatsen. De route gaat vervolgens langs de Daltonschool (Vuurvlindermeent 56), Lopes Dias (Lopes Diaslaan 213), St Joseph (Minckelerstraat 81), St Vituskerk (Emmastraat 7), Rosarium (Bergweg 11), De Zoutkeet (Zoutmanlaan 3) en eindigt rond 15.45 uur weer bij de Kapel. De exacte fietsroute wordt uitgedeeld en is te downloaden via dekapel.nu. Deelnemers krijgen een vredesfietsvlag. 

Sinds 2014 is jaarlijks een vredespaal geplaatst door iemand die zich heeft ingezet voor het vergroten van veiligheid, het verbeteren van verbinding of het bevorderen van vriendschap en verzoening tussen mensen: vrede dichtbij. Bij de eerste vredespaal, die geplaatst is door burgemeester Pieter Broertjes, worden tijdens de tocht ook de plaatsen van de andere zes vredespalen vermeld. De fietsers staan bij elke vredespaal een kwartier stil voor een verfrissing en een korte overdenking. Anne S. de Jong zal namens de Kapel een bordje op elke paal bevestigen met het jaartal van plaatsing en de naam van de vredeswerker. “De vredespalen worden nu persoonlijker en krijgen daarmee ook meer betekenis.” 

Hiroshima-vredesboom
De Jong vertelt dat het project van de vredespalen is afgerond en er dit jaar geen achtste in Hilversum bij komt. Wel zal, om de cirkel rond te maken en om aan te geven dat het vredeswerk nooit klaar is, burgemeester Broertjes in november een Hiroshima-vredesboom bij de Kapel planten. Dit eerbetoon wordt de burgemeester -nu zijn ambtstermijn in februari eindigt- gegund als blijk van waardering voor zijn verbindende kwaliteiten en persoonlijke betrokkenheid bij een diversiteit aan mensen.

Deze bijzondere ‘Vredesboom’ is opgekweekt uit zaad van een notenboom die de atoombom op Hiroshima overleefde. De Vredesboom logeert tot de uitplanting bij de Hortus botanicus in Leiden. Vredesbomen worden wereldwijd geplant als symbool van hoop en vitaliteit en als protest tegen de verspreiding van kernwapens. 

Uit de krant