Angelique Riemers, drie trainers van De Luisterlijn en wethouder Karin Walters.
Angelique Riemers, drie trainers van De Luisterlijn en wethouder Karin Walters. Foto: Gemeente Hilversum

Angelique Riemers en De Luisterlijn vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar 2021

Mensen

HILVERSUM - Angelique Riemers, vrijwilliger bij wijkcentrum de Koepel, mag zichzelf de Hilversumse vrijwilliger van het jaar 2021 noemen. De prijs voor de vrijwilligersorganisatie van het jaar 2021 ging dinsdagavond naar De Luisterlijn.

De prijs en de bijbehorende cheque ter waarde van 500 euro werden uitgereikt tijdens Nationale Vrijwilligersdag door wethouder Karin Walters van zorg en welzijn. “Dit jaar reiken de Vrijwilligerscentrale en de gemeente voor het eerst de vrijwilligersprijs uit”, aldus de wethouder. “Dat doen we om vrijwilligers in het zonnetje te zetten en te laten zien dat we ze waarderen.” 

Walters is blij met de prijzen voor de Vrijwilliger van het Jaar én de Vrijwilligersorganisatie van het Jaar. “Je ziet dat de vrijwilligers er erg blij mee zijn en dat mensen om hen heen willen laten zien hoe belangrijk ze hun inzet vinden. We hopen met deze uitreiking ook andere mensen te inspireren om vrijwilliger te worden, want dat is gewoon hartstikke leuk.”

Verkiezing
De verkiezing is de afsluiting van het jaar van de Vrijwillige Inzet. Hiermee willen de gemeente Hilversum en de Vrijwilligerscentrale de vrijwilligers van Hilversum in het zonnetje zetten. Inwoners konden van 25 oktober tot en met 21 november 2021 een vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie nomineren.

De vakjury heeft op basis van de nominaties vrijwilliger Angelique Riemers en De Luisterlijn tot vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar gekozen. De vakjury bestaat uit Arienne de Boer (voorzitter van Rotary Hilversum), Allard Bentvelsen (oprichter Hilversummers.nl), CDA- raadslid Gerben van Voorden en een beleidsmedewerker Sociaal Domein.

De 49-jarige Angelique Riemers is dertig uur per week vrijwilliger bij wijkcentrum de Koepel. Daar helpt zij met de planning, organisatie, financiën en de bar. Daarnaast zet zij zich in voor de Buurtmobiel. Ook als er extra handen nodig zijn, springt de Hilversumse graag bij. Net als haar man en zoon, die haar regelmatig helpen. 

Meer dan 100 procent
De vakjury bewondert haar voor haar tomeloze inzet en stelt Riemers als voorbeeld omdat zij, ondanks of juist dankzij haar beperking voor een betaalde baan, zich meer dan 100 procent inzet voor vrijwilligerswerk. “Angelique is al zo lang, zo ontzettend belangrijk voor het reilen en zeilen van de Koepel dat ze zelfs meerdere keren is genomineerd. Hier kan de jury alleen maar vol lof over spreken”, aldus de jury.

De Luisterlijn is er dag en nacht voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Dankzij de ruim 1500 vrijwilligers is het mogelijk om mensen per mail, telefonisch of via de chat een luisterend oor te bieden. Hiervoor krijgen de vrijwilligers training en begeleiding door deskundige beroepskrachten. Ook krijgen de vrijwilligers verschillende attenties en worden er uitjes en verschillende thema-avonden georganiseerd. 

De jury was unaniem in haar oordeel om De Luisterlijn te kiezen als winnaar. Zeker gezien de huidige tijd met corona is eenzaamheid een groter probleem geworden. “Een prachtig initiatief dat dag en nacht bereikbaar is voor alle inwoners die even hun hart willen luchten en dat allemaal door de inzet van vrijwilligers.”

Uit de krant