Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
Video

Burgemeester Broertjes in nieuwjaarsvideo: ‘Herstellen van wederzijds vertrouwen in 2022’

Mensen

HILVERSUM - De huidige lockdown, het wederzijds vertrouwen tussen Nederlanders en de overheid, de onrust in de maatschappij en de situatie van ondernemers. Het zijn de belangrijkste thema’s in de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Pieter Broertjes.

De nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Hilversum is vanwege de coronamaatregelen afgelast. Burgemeester Broertjes heeft daarom een nieuwjaarsvideo gemaakt (zie hieronder). De burgemeester begint zijn toespraak in een lege Vituskerk. Hier benoemt hij onder meer de huidige lockdown en stelt hij de vraag die veel mensen bezighoudt: “Is er wel licht aan het einde van de tunnel? We hebben perspectief nodig.” 

Ook blikt hij in de kerk terug op zijn eigen veelbewogen jaar, waarin hij werd getroffen door de hersenontsteking encefalitis en vijf maanden uit de running was. “De berichten die ik uit heel Hilversum ontving, waren werkelijk overweldigend. Een enorme steun in een voor mij angstige en kwetsbare periode. Mijn streven om de Hilversumse overheid een menselijker gezicht te geven, is blijkbaar geslaagd.”

Centrum Hilversum
In het centrum van Hilversum steekt de burgemeester alle door de lockdown getroffen ondernemers en sectoren een hart onder de riem. “Net voor de feestdagen je winkel, horecazaak of andere onderneming moeten sluiten, is een nachtmerrie. En dat geldt natuurlijk ook voor de culturele sector, die in de normaal gesproken drukke decembermaand niemand meer mocht ontvangen.” Soortgelijke woorden stonden ook in een brief die de burgemeester eind 2021 aan ondernemend Hilversum stuurde.

Ook gaat Broertjes in op het spanningsveld dat hij - net als zijn collega-burgemeesters - soms voelt. “Ik wil graag een burgervader zijn voor alle Hilversummers en dus ook voor de ondernemers. Toch ontkom ik er niet aan om indien nodig ook te handhaven. Die rol moet alleen niet te dominant worden.”

Vaccinatielocatie 
“Deze medische crisis is uitgegroeid tot een maatschappelijke crisis,” zegt de burgemeester op de vaccinatielocatie van de GGD aan de Verlengde Zuiderloswal. “Mensen staan steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar.” Broertjes roept op om terug te gaan naar het begin van de coronacrisis, een tijd die zich kenmerkte door verbinding. “We hoeven het niet met elkaar eens te zijn, maar laten we elkaar wél blijven respecteren.” Op de vaccinatielocatie heeft Broertjes ook een kort gesprek met René Stumpel, directeur van de GGD Gooi en Vechtstreek. Samen blikken ze terug op het afgelopen jaar.

Op een schoolplein gaat Broertjes in op de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren. Hierbij komen ook de schoolsluitingen aan bod. De burgemeester noemt hier dat hij het belangrijk vindt om met jonge Hilversummers in gesprek te blijven. Daarnaast roept hij op om hen vertrouwen en kansen te geven, om zo de samenleving krachtig en weerbaar te maken.

Raadhuis
De burgemeester sluit de nieuwjaarsvideo af in zijn eigen kamer in het Raadhuis. Hier zegt hij: “In tijden van crisis moeten we vertrouwen houden. In een goede afloop, in elkaar én in de overheid.” Dat vertrouwen stond volgens Broertjes onder druk in het afgelopen coronajaar. Hij hoopt dat het Nederland lukt om het wederzijdse vertrouwen in 2022 te herstellen. 

Zelf heeft Broertjes de afgelopen jaren geprobeerd zoveel mogelijk in de samenleving te staan. “Voor mij is het altijd belangrijk om niet alleen burgemeester te zijn, maar vooral ook burgervader. In deze coronatijd heb ik opnieuw gemerkt hoe inwoners dit waarderen.”

Aan zijn opvolger Gerhard van den Top doet Broertjes een oproep: “Ik wil vragen om oog te houden voor mensen die in Hilversum met hun voeten in de klei staan: hulpverleners, boa’s, zorgmedewerkers, leerkrachten én ambtenaren. Deze uitvoerders maken het verschil. Ook hoop ik dat er aandacht blijft voor kwetsbare mensen.”

Burgemeester Broertjes eindigt de video met een nieuwjaarswens. “Voor nu wens ik u een vreugdevol 2022, waarin we samen met elkaar de schouders eronder zetten en blijven bouwen aan vertrouwen.”


Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Hilversumse stichting zet zich al 65 jaar in voor wereld zonder armoede Mensen 1 jul, 10:20
Afbeelding
Lees gratis Gooi en Eembode Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Politie gaat uit van brandstichting bij autobrand Bussumergrintweg Update 30 jun, 16:45
Afbeelding
Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij Buurt / wijk 30 jun, 15:30
Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief