Afbeelding
Foto: © Bob Awick

Ook Wijdemeren vindt opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne

Mensen Oekraïne

LOOSDRECHT - Steeds meer Gooise gemeenten slagen erin locaties te vinden om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Nadat de gemeente Hilversum maandag al met het bericht kwam een locatie te hebben gevonden, het oude Vara-kantoor aan de Heuvellaan, komt nu ook Wijdemeren met een pand: het Drieluik in Loosdrecht. 

Bewoners rondom het pand aan de Acacialaan zijn inmiddels geïnformeerd over de plannen om het pand klaar te maken voor de opvang van zo’n 25 vluchtelingen, meldt de gemeente Wijdemeren. Met andere locaties die de gemeente op het oog heeft worden nog afspraken gemaakt. In totaal heeft Wijdemeren op korte termijn dan opvang voor ongeveer 50 vluchtelingen.

Dat is los van de vluchtelingen die al bij mensen thuis worden opgevangen. “Dit is een mooi begin”, zegt burgemeester Crys Larson. “Het is echter niet het enige wat er in onze gemeente gebeurt. Inmiddels zijn er ruim 30 vluchtelingen opgevangen bij mensen thuis of in vakantiewoningen die door eigenaren beschikbaar zijn gesteld. Het is goed om te zien dat er zoveel mensen willen helpen.” 

Oproep
In een oproep aan alle inwoners van de gemeente vraagt de burgemeester aan alle mensen die hebben opgevangen om dit door te geven aan de gemeente via oekraine@wijdemeren.nl. De gemeente gaat hen vervolgens uitnodigen om hen in te schrijven in de gemeente, zodat dat ze geholpen kunnen worden met zorg, onderwijs, werk en inkomen als dat nodig is. “Het inschrijven is ook van belang voor de veiligheid van de vluchtelingen. We willen weten of het goed met ze gaat en niet dat ze mogelijk in verkeerde handen vallen. Hun veiligheid is onze eerste zorg”, aldus de burgemeester.

Larson bezocht afgelopen weekend een gezin dat wordt opgevangen door een inwoonster van Kortenhoef. “Hun verhaal was aangrijpend en het heeft me nog meer motivatie gegeven om goede opvang te organiseren, inclusief zorg.” 

Coördinatieteam
Er is sinds de vluchtelingenstroom op gang kwam een coördinatieteam van de gemeente aan de slag gegaan. Ze inventariseren opvanglocaties, regelen eventuele verbouwingen en andere aanpassingen, zorgen voor meubels en andere inboedel en helpen vluchtelingen met inschrijven. Iedere vluchteling - gezin, groep of individueel - krijgt een contactpersoon.

En mocht het zover komen dat de gemeente moet uitwijken naar crisisnoodopvang in bijvoorbeeld sporthallen, dan is dat team daarop voorbereid. Larson: ”Hopelijk komt het zover niet en kunnen we mensen meteen opvang bieden voor langere tijd. Daar ligt nu de focus want dat geeft stabiliteit. Kinderen moeten naar school kunnen en vriendjes maken. Ook de ouders hebben een rustige basis nodig. Steeds verhuizen geeft teveel stress.”

Uit de krant