Afbeelding
Foto: OudKatholieke Sint Vitus

Kerkvrijwilligers koken voor Oekraïense vluchtelingen Vara-gebouw

Mensen Oekraïne

HILVERSUM - Het team van Natuurlijk Samen van de oudkatholieke kerk Sint Vitus in Hilversum kook normaliter al voor dak- en thuislozen. Afgelopen weekend stonden zij in de keuken voor de dik 200 Oekraïense vluchtelingen die momenteel verblijven in het oude Vara-gebouw aan de Heuvellaan. 

Tijdens doordeweekse dagen verzorgen lokale cateraars de maaltijden voor de nieuwe bewoners van het kantoorgebouw, pal tegenover het Muziekcentrum van de Omroep. Voor het weekend was er echter nog niks. De Raad van Kerken in Hilversum ging daarom in op het verzoek van de gemeente om voor de vluchtelingen te koken. 

Zowel zaterdag en zondag gingen de kerkvrijwilligers aan de slag. Dat deden zij in parochiecentrum de Akker aan het Melkpad én de Emmauskerk aan de Kerkelandenlaan. In de Akker werd beide dagen gekookt voor 150 Oekraïense mensen, in de Emmauskerk voor nog eens 70.

En dat is prima gegaan, vertelt opbouwwerker Leo Kerkhoff van de Sint Vitus. Dingetje was wel dat er na zaterdag ‘superveel’ eten over was. “We ontdekten dat er minstens tachtig kinderen van nog geen 14 jaar zijn”, aldus Kerkhoff. “Die eten natuurlijk veel minder. “Voor de tweede dag hadden we chili con carne. Maar het gehakt dat we in de Emmauskerk hadden liggen, hebben we maar even in de vriezer gelegd.”

Ook voor komend weekend ziet het ernaar uit dat de kerkvrijwilligers zullen koken voor de vluchtelingen. Voor hoeveel mensen zij dan maaltijden moeten klaarmaken, is nog de vraag. Kerkhoff heeft al wel vernomen dat er alweer 150 vluchtelingen in het Vara-gebouw zijn bijgekomen. “En die mensen mogen rustig aangeven wat zij willen eten”, aldus Kerkhoff. “Zo blijken die mensen helemaal gek te zijn op worst. Of bietensoep. Of aardappelsoep.”

Uit de krant