Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht in 2019.
Het Gooi Bevrijd op de Gijsbrecht in 2019. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum herdenkt en viert Bevrijdingsdag

Mensen

HILVERSUM - In Hilversum en elders in ‘t Gooi zijn de komende dagen verschillende activiteiten om oorlogsslachtoffers te herdenken en het leven in vrijheid te vieren. Zo is er op 4 mei de Dodenherdenking en rijdt een dag later het konvooi van Stichting Het Gooi Bevrijd door Hilversum. 

De Dodenherdenking start om 18.30 uur in Theater Gooiland. Burgemeester Gerhard van den Top houdt een toespraak. Aansluitend is de tiende Bill Minco-lezing door Geraldien von Frijtag en Drabbe Künzel. Na de bijeenkomst bij Gooiland volgt een stille tocht naar het verzetsmonument in het Rosarium, waar om 20.00 uur twee minuten stilte is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogssituaties en vredesoperaties. Aanwezigen hebben de mogelijkheid om een krans of bloemen te plaatsen.

Donderdag is het Bevrijdingsdag. Na drie jaar rijdt het konvooi van Stichting Het Gooi Bevrijd door Hilversum en brengt weer een bezoek aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. Het konvooi met zijn vele voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog zal rond 13.00 uur arriveren op de met vlaggetjes versierde winkelstraat. Daar zullen zij een anderhalf uur durende stop maken. Naast het konvooi is er een draaiorgel met muziek uit de 40’s. Een groep dansers, geheel in stijl gekleed, moeten het feest compleet maken.

Ook terug van weggeweest is de vuurwerkshow bij Laapersveld. Deze is van 22.30 tot 23.00 uur. 

Zaterdag 7 mei is er op de Noorderbegraafplaats om 10.00 uur een herdenking ter nagedachtenis aan de Polar Bears, de Britse Infanterie Divisie die Hilversum op die datum in 1945 heeft bevrijd. Er zijn toespraken en er worden bloemen gelegd bij de zestien graven. 

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Gooi en Eembode

Ook op 7 mei is het ook regionale Veteranendag. De gemeenten van Gooi en Vechtstreek - Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Wijdemeren en stadsgebied Weesp - organiseren een regionale Veteranendag om ‘onze’ veteranen te bedanken die ingezet zijn in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Naast een besloten deel voor de veteranen, zijn er gedurende de hele dag in Naarden-Vesting verschillende activiteiten die voor iedereen toegankelijk zijn.

Uit de krant