Een eerdere herdenking van de moord op het Media Park.
Een eerdere herdenking van de moord op het Media Park. Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Herdenking Pim Fortuyn op Media Park, twintig jaar na de moord

Mensen

HILVERSUM - De stichtingen Beeld van Pim en Vrienden van Pim Fortuyn staan komende vrijdag uitgebreid stil bij de twintigste sterfdag van Pim Fortuyn. Ook op het Media Park is in de middag een herdenking.

Het is vrijdag alweer twintig jaar geleden dat de politicus iets na 18.00 uur - nadat hij in de radio-uitzending zat bij Ruud de Wild - werd doodgeschoten door Volkert van der Graaf. “Gezien de politieke verhoudingen in Nederland, de opkomst van de PVV, Forum van Democratie en JA21 en het falen van de multiculturele samenleving, kan worden geconcludeerd dat veel Haagse politici de lessen van Fortuyn inmiddels hebben overgenomen, maar dat er in de praktijk nog heel veel moet veranderen”, menen de organisatoren. 

Beeld van Pim en Vrienden van Pim Fortuyn houden deze dag voor de twintigste keer en werken daarbij samen met het Willehalm Instituut en Leefbaar Rotterdam. Vanuit Rotterdam en Driehuis, waar eveneens herdenkingen zijn, rijden zij richting Hilversum waar rond 15.00 uur bloemen worden gelegd en een minuut stilte is. Ook zijn er sprekers, waaronder voormalig minister Hilbrand Nawijn.

Vrije woord
Namens ’Vrienden van Pim Fortuyn’ vindt Jennifer Vetter het belangrijk dat de moord op ‘een van de meest indrukwekkende politicus die Nederland gekend heeft’ ieder jaar weer wordt herdacht. “Hij was een man van het vrije woord, die zei wat hij dacht en deed wat hij zei. Hij was voor goede zorg, huisvesting en onderwijs. Nou, je weet hoe het daar nu mee is gesteld”, vertelt zij. 

Voorgaande herdenkingen op het Media Park trokken nooit zo heel veel bekijks. Mogelijk is dat, aangezien het nu twintig jaar terug is en er onlangs een serie over die periode te zien was op NPO1, anders. “Maar ik heb geen idee hoeveel mensen er zullen komen”, zegt zij. “Ik merk wel dat het heel erg leeft. Ook bij jongeren. Zo kregen we een bericht van een jongen van 19 jaar, die er toen dus nog niet eens was en nu per se bij een symposium wilde zijn.”

Uit de krant