Eddy van Wessel en Hannes Wallrafen tijdens het bespreken van de foto.
Eddy van Wessel en Hannes Wallrafen tijdens het bespreken van de foto. Foto's: Daphne Wageman

‘Voel het nieuws’ in Museum Hilversum maakt nieuwsfotografie toegankelijk

Mensen

HILVERSUM - Nieuwsfotografie toegankelijk maken voor mensen met een visuele beperking. Dat is de gedachte achter het project ‘Voel het nieuws’, dat Museum Hilversum in een speciaal ResearchLab vanavond lanceert. 

“We willen een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt”, aldus museumdirecteur Fleur van Muiswinkel. “Het Lab is een onderzoeksplek en tentoonstelling tegelijk. Een uitnodiging om nieuwsfoto’s begrijpelijk te maken voor iedereen, hiervan te leren en de toegankelijkheid door te ontwikkelen.”

Het project ‘Voel het nieuws’ is door Museum Hilversum gestart vanuit het bewustzijn dat fotografie een kunstvorm is die moeilijk toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking. “Het enthousiasme na de eerste testen, de verrijking die wordt ervaren”, aldus Van Muiswinkel, “is voor ons een stimulans om dit project verder door te ontwikkelen met gebruikmaking van de winnende foto’s van de tentoonstelling Zilveren Camera.” 

Fotograaf Daphne Wageman heeft samen met Clemens Weijkamp van Canon Production Printing de foto’s digitaal omgezet in lagen. Deze zijn vervolgens geprint volgens de ‘elevated print’ techniek. In de eigen museumapp is een uitgebreide beschrijving toegevoegd. Hiervoor is de blinde fotograaf Hannes Wallrafen aan het project toegevoegd. Hij adviseert de deelnemende fotografen bij de uitleg over de foto’s.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Foto: Daphne Wageman

ResearchLab
Het ResearchLab is een nieuw initiatief van het museum waarin er ruimte is om te experimenteren. “In dit project streven we er naar ons steentje bij te dragen aan een inclusievere samenleving”, aldus Van Muiswinkel. “We tonen in het kader van de Zilveren Camera de eerste resultaten van ons onderzoek. We staan nog aan het beginpunt van dit experiment. Het heeft aandacht en tijd nodig, want het is complexer dan je op het eerste gezicht zou denken. Er gaat voor ons allemaal een nieuwe wereld open en dat stimuleert om door te gaan. Als museumdirecteur ben ik heel benieuwd of we dit in de toekomst ook op grote schaal kunnen gaan toepassen bij andere tentoonstellingen.”

Uit de krant