Afbeelding
Foto: Marjolijn Lamme

Forse stijging aantal huishoudens bij Voedselbank Gooi & Omstreken

Mensen

HILVERSUM - De inflatie en gestegen energieprijzen zijn ook te merken bij de Voedselbank Gooi & Omstreken. Het totaal aantal hier ingeschreven huishoudens steeg in 2022 met maar liefst 57 procent ten opzichte van het jaar ervoor. 

Los van de toename in het voorjaar door de tijdelijke hulp aan Oekraïense vluchtelingen, nam de groei vooral na de zomer toe. Dat meldt de Voedselbank Gooi & Omstreken - actief in de gemeenten Huizen, Hilversum, Weesp, Baarn, Soest en Laren (Bel) - in het jaarverslag. Belangrijkste oorzaak van die toename zijn de inflatie en de sterk gestegen energieprijzen. 

Het aantal huishoudens dat in 2022 een beroep deed op de Voedselbank G&O kwam uit op 1283, 52 procent meer dan in 2021 (842). Van die 1283 kwamen er 269 uit Hilversum, ruim twee keer zo veel als het jaar ervoor (130).  

104 vluchtelingen uit Oekraïne ontvingen in vooral in de periode maart–mei tijdelijk een voedselpakket ter overbrugging van de periode tussen aankomst en de effectuering van overheidsregelingen. 72 huishoudens vroegen een noodpakket aan tegenover 107 huishoudens in 2021. Van hen werden er 25 na het noodpakket niet als nieuwe aanvrager aangenomen. 

Zorgelijke ontwikkeling
Het aantal huishoudens dat langdurig een pakket nodig heeft, is weliswaar niet sterk gestegen (2 procent), maar dat 9 procent een pakket nodig heeft voor langer dan drie jaar wordt beschouwd als een zorgelijke ontwikkeling: steeds méér huishoudens hebben steeds langer een pakket nodig.  

De laagdrempeligheid van de Voedselbank blijkt uit het toegenomen aantal eerste verwijzingen door het eigen intaketeam van de Voedselbank. Daarmee is de laagdrempeligheid van de Voedselbank verder toegenomen ten opzichte van vorige jaren. Het percentage verwijzingen door schuldhulpverlenende organisaties is niet gestegen, terwijl dat wel werd verwacht door de aanhoudende toeslagenproblematiek.  

Krappe arbeidsmarkt
Opvallend is de afname van het aantal nieuw ingeschreven jongeren na de forse toename in 2021 en de toename van het aantal ouderen. Aan het eind van het jaar zijn voorts méér jongeren uitgeschreven. Vooralsnog wordt aangenomen dat de krappe arbeidsmarkt hierop van invloed is of kan zijn. Het aantal nieuw ingeschreven huishoudens met kinderen is met 4,6 procent toegenomen.

Uit de krant