Pastoor Jules Dresmé is het Hilversumse gezicht geworden van de MH17-ramp en werpt zich op als brenger van vrede en verbondenheid. Zijn werk is van grote betekenis voor Hilversum. Foto Bastiaan Miché
Pastoor Jules Dresmé is het Hilversumse gezicht geworden van de MH17-ramp en werpt zich op als brenger van vrede en verbondenheid. Zijn werk is van grote betekenis voor Hilversum. Foto Bastiaan Miché

Pastoor Jules Dresmé is Hilversummer van het Jaar

Mensen

HILVERSUM - In de afgelopen 2,5 jaar is pastoor Jules Dresmé is het Hilversumse gezicht geworden van de ramp met de MH17. Dit jaar speelde hij een belangrijke en verbindende rol in de realisatie van het MH17-monument in het Dudokpark. Daarom roept het HilversumsNieuws de pastoor van de Sint Vituskerk uit tot Hilversummer van het Jaar 2016.

Eerlijk is eerlijk, Dresmé had twee jaar geleden de bijbehorende award al mogen ontvangen. Toen bestond deze krant echter pas een kwartaal en hadden we deze prijs nog niet in het leven geroepen. De keuze van de jury, bestaande uit eindredacteur Ingmar Meijer van deze krant en NH-verslaggever Joost Lammers, was unaniem.

Stuwende kracht
Terugblikkend op 2016 springt Dresmé er met kop en schouders bovenuit. Het gemis van dierbaren is nog altijd groot en het belang van steun en bijstand door middel van saamhorigheid en verbondenheid blijft nodig. Toen vorig jaar duidelijk werd dat een Hilversums monument gewenst was, wierp hij zich op tot een van de stuwende krachten achter de komst van het fraaie en betekenisvolle herdenkingsmonument. Hij was de verbindende schakel tussen nabestaanden, ontwerper en maker.

Altijd handelend vanuit veel respect en aandacht voor de wensen van de nabestaanden, want het monument is er vooral voor hen, benadrukt de Hilversummer van het Jaar steeds. Hij had continu overleg met alle betrokken partijen, bezocht de werkplaats van smid Rein Tupker in Soest regelmatig, was bij de plaatsing van het monument en sprak mooie woorden tijdens de onthulling van het monument.

Tukkie Tuk
De pastoor is de tweede die de award voor Hilversummer van het Jaar ontvangt. Hij volgt buurtwerkster Tukkie Tuk op, die in 2015 de primeur had van onze uitverkiezing.

Lees het uitgebreide interview met de Hilversummer van het Jaar in de digitale editie

Uit de krant