'Er was weer sprake van een acuut ding', aldus Dekker over het afgelasten van een bijeenkomst waar zij zou spreken.
'Er was weer sprake van een acuut ding', aldus Dekker over het afgelasten van een bijeenkomst waar zij zou spreken. (Foto: Karin van Leeuwen)

'Ik kan anno 2017 niet zomaar doen wat ik wil'

  Mensen

HILVERSUM Hoe vreemd het ook klinkt: aan de vele negatieve reacties die ze krijgt, raakt ze wel gewend. Moe wordt Anne Fleur Dekker er wel van dat ze zich continu moet bezighouden met haar veiligheid. Vorige week donderdag werd het weer heftig. De geweldsdreigingen aan haar adres waren zo heftig dat een bijeenkomst in Amsterdam bij een studentenorganisatie moest worden afgelast. Dekkers veiligheid zou in het geding komen.

"Ik kan anno 2017 niet zomaar doen wat ik zou willen doen", zegt de Hilversumse. "Ik ben 23 en wat ik leuk vind om te doen, zou zonder overleg moeten met de politie." Helaas is dat voor Dekker niet de realiteit. Een avond weg met vriendinnen kan nog. Beveiliging is wel noodzakelijk als vooraf bekend is dat zij ergens spreekt of te gast is.

Studenten
Dat bleek donderdag 28 september weer. Dekker zou spreken in het universiteitscafé CREA van de Universiteit van Amsterdam. Onderwerp van gesprek van deze door studentenorganisatie ISSO georganiseerde bijeenkomst was 'Fifty shades of fascism'.

Praatsessie
De praatsessie zou gaan over de historie van het fascisme, de politieke agenda van extreemrechts en zou een discussieplatform zijn om de herleefde opkomst van het fascisme beter te leren bestrijden.

Acuut ding
Zover kwam het niet. De studenten moesten hun bijeenkomst afgelasten, nadat ISSO serieuze bedreigingen had ontvangen aan het adres van de linkse feministe. "Op zich ging het de afgelopen periode goed. Donderdag was er weer sprake van een acuut ding", zoals de Hilversumse de ernstige geweldsdreiging omschrijft.

Lowlands
ISSO beschikt niet over de middelen om de beveiliging zo op te schroeven dat het evenement alsnog door kon gaan, zoals afgelopen zomer wel mogelijk was op LowLands, waar Dekker sprak.

Lees verder in de digitale editie


reageer als eerste
Elke donderdag het Gooi en Eembode per e-mail
Meer berichten