Lia van der Geest en Rashida Eharruyen: 'Weinig cohesie in de gezondheidsaanpak.'
Lia van der Geest en Rashida Eharruyen: 'Weinig cohesie in de gezondheidsaanpak.' Foto: Bastiaan Miché

Uitdaging; heel Hilversum gezond en fit maken

Mensen

HILVERSUM - Op televisie zag ze recent hoe de gemeente Leende actief is als 'Gezond Dorp' en hoe zorgverleners, burgers en lokale ondernemers in het dorp samen zijn gestart met koolhydraatarme voeding en beweging. Dat kan ook in Hilversum, vindt diëtist Lia van der Geest.

"Ik wil Hilversum-breed de mensen uitdagen om regisseur te zijn van hun eigen gezondheid", vertelt de 66-jarige Hilversumse in haar praktijk aan de Heuvelllaan. "Dit met een beetje steun van de zorgverleners."

Gemakkelijk is die uitdaging niet, beseft ook Van der Geest. Veel mensen hebben immers de houding dat ze zelf wel bepalen wat goed en slecht voor ze is en bovendien is de informatie over een gezonde levensstijl verwarrend. "Bij het opstarten van 'Hilversum gezond en fit' merk ik dat er weinig cohesie is in de gezondheidsaanpak. Het is onduidelijk wat er allemaal georganiseerd wordt of zou kunnen worden. Ook ik kwam, via zorgverzekeraars, gemeente, Sociaal Plein, WMO, GGZ, JOGG, Hilverzorg, buurtsportcoaches, huisartsen en gezondheidscentra, nergens een laagdrempelig, goed georganiseerd aanbod van gezondheidsbegeleiding op het spoor. Het kostte veel tijd en moeite."

Onderbelicht
Het probleem in Nederland is volgens de diëtist dus zwaar onderbelicht. En dat terwijl veel Nederlanders al jong, gemiddeld vanaf 42 jaar, chronisch patiënt zijn. In Hilversum heeft bovendien bijna 43 procent van de mensen overgewicht, blijkt uit cijfers van de GGD.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant