Jeugd: 'Heb aandacht voor jongerenproblematiek'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De brief werd woensdagavond overhandigd.
De brief werd woensdagavond overhandigd. (Foto: SP Hilversum)

Jeugd: 'Heb aandacht voor jongerenproblematiek'

  Mensen

HILVERSUM - Heb echt aandacht voor de schuldenproblematiek en armoede onder jongeren, sluit Hilversum aan op het nachtnet en stel een wethouder Jeugd aan. Dat zijn drie van de in totaal 34 punten die vijf politieke jongerenorganisaties hebben opgeschreven in een brief aan de coalitievormende partijen en de nieuwe gemeenteraad.

Er mag wel meer aandacht voor jongeren zijn, maar dan moeten zij zichzelf ook laten horen. Die handschoen is opgepakt door Rood (SP), Dwars (GroenLinks), CDJA, Jonge Socialisten (PvdA) en Jonge Democraten (D66). De jongerenafdelingen van Hart voor Hilversum en de ChristenUnie hebben hun handtekening niet onder de actielijst gezet.

De bedoeling was om met tien punten te komen die voor jongeren in Hilversum belangrijk zijn. De uitkomst is 34 punten, verdeeld over zeven thema's. "Als jongeren willen we aandacht vragen voor de problemen waar wij tegenaan lopen in Hilversum", stelt kersvers SP-raadslid Rebekka Timmer.

Het eerste punt is de aandacht die er moet zijn voor jongeren die te maken hebben met schulden. Dat is echt een belangrijk punt, geeft Timmer aan. Uit Nibud-cijfers blijkt dat 15 procent van de Nederlandse jongeren risicovolle schulden heefr. Op jonge leeftijd al op financiële achterstand komen, mag niet gebeuren. "Als SP hebben we daar onlangs ook vragen over gesteld aan het college."

Betaalbare woningen voor jongeren is een ander belangrijk aandachtspunt voor de politiek, net zoals het faciliteren van jongerenplekken en multifunctionele ruimtes die kunnen dienen als recreatieve gelegenheden. Scholen zouden kunnen fungeren als openbare chillplekken.

Het idee komt uit IJsland, waar jongeren na schooltijd gecontroleerd kunnen hangen en daar dan gebruik kunnen maken van het sport-, cultuur- en muziekaanbod. "IJsland had in de jaren 90 een groot probleem met hangjeugd, maar heeft dat op deze manier goed weten op te lossen", meldt de jonge politica.

Andere speerpunten zijn het actualiseren van het jongerenbeleid en een actieve bestrijding van racisme.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>