Burgerinitiatief Meentkracht stopt duurzaamheidsinitiatieven
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jan Kastje.
Jan Kastje. (Foto: Bastiaan Miché)

Burgerinitiatief Meentkracht stopt duurzaamheidsinitiatieven

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - De emmer is overgelopen. De aanhoudende lakse houding van de gemeente, zoals die door de mensen van burgerinitiatief Meentkracht ervaren is het laatste jaar, is voor hen de aanleiding geweest te stoppen met Meentkracht. Sinds zondag zijn alle duurzaamheidsactiviteiten gestaakt.

De irritatie bij de betrokken inwoners bestaat al een jaar. De initiatiefnemers van Meentkracht voelen zich door de gemeente niet serieus genomen. Zij krijgen nauwelijks medewerking en ervaren weinig slagvaardigheid bij het maken van hun plannen, waaronder het gasvrij willen maken van de Hilversumse Meent. Hun statement is dat ze in het raadhuis verleerd zijn om van onderaf aan de slag te gaan met duurzaamheid.

Afwijzing
De onmiddellijke aanleiding voor deze beslissing is de afwijzing van de gemeente van het actieplan 'Meent Gasvrij' dat Meentkracht heeft opgesteld. Volgens de woordvoerder van het burgerinitiatief, Fred van Leeuwen, hebben de ambtenaren en wethouder Jan Kastje (GroenLinks) geen feedback willen geven op hun voorstel en hebben zij de deadline van 1 juli ook laten verstrijken, zodat de subsidieaanvraag bij het ministerie van Binnenlandse Zaken niet meer verstuurd kan worden. Dit is de welbekende druppel geweest.

Kastje zegt de zaak niet op z'n beloop te laten en hoopt dat de 'Meentkrachters' in gesprek willen blijven. Hij heeft een dringend beroep gedaan op de initiatiefnemers van Meentkracht om dinsdag 10 juli toch aan tafel te komen als de werkgroep Gasvrij weer bijeenkomt.

Constructief
Meentkracht-woordvoerder Fred van Leeuwen kaatst de bal direct terug naar de GroenLinks-bestuurder. De tijd van mooie woorden zijn voor hen voorbij. De gemeente moet beloftes omzetten in daden en pas dan wil de duurzaamheidsclub weer constructief meedenken.

Voorlopig blijft Meentkracht inactief. De gemeente moet over de brug komen. Van Leeuwen geeft aan dat zij hun plan om de Meent gasvrij te maken tijdig hebben ingediend bij de gemeente. Voordat dit voorstel naar Binnenlandse Zaken gaat om in aanmerking te komen voor een subsidie is toetsing en hulp nodig van de gemeente. Een van hun eisen is dat Hilversum contact opneemt met het ministerie om daar het verzoek neer te liggen het Meentplan alsnog in te mogen dienen.

Gedegen

De wethouder zegt dat hij wil werken aan een goed gedragen voorstel. Dat moet dan in de volgende periode gebeuren. Tevens merkt hij op dat er binnen de gemeentelijke organisatie wel degelijk is gekeken naar het voorstel.

Dat bleek niet rijp genoeg. Financieel zou het niet voldoende solide zijn geweest. Van Leeuwen bestrijdt dat. "We zijn niet dom. We hebben heel nauwkeurig alle criteria opgevolgd", is zijn antwoord. Een ronde wachten wil Meentkracht niet na 'het weigeren van de medewerking' bij dit voorstel.

Vorige week dinsdag werd voor de leden van het kernteam duidelijk dat de gemeente niet hun kant op wil komen. Daarop besloten ze per 1 juli te stoppen met hun activiteiten om de Meent te verduurzamen. Voor hen was het duidelijk dat de respectvolle, efficiënte en effectieve samenwerking van de periode 2014-2017 niet hersteld ging worden.

Pittig
Kastje heeft het gesprek ervaren als pittig, open en prettig en heeft vooral aandacht gehad voor de relatie tussen de 'Meentkrachters' en de gemeente. "Hun boodschap was vooral dat ze zich niet serieus genomen voelen. Die irritatie is er al even. Ik val daar als nieuwe wethouder nu een beetje in, maar dat laat onverlet dat ik dat signaal serieus neem."

Met elkaar optrekken is het sleutelwoord wat Kastje betreft. Daar is de werkgroep Gasvrij voor, waar naast Meentkracht en de gemeente bijvoorbeeld ook Liander in zit. In dit gremium moet gezamenlijk gekeken worden naar de samenwerking, de rol- en taakverdeling en de communicatie naar de inwoners vanuit de werkgroep.

Meentkracht speelt in dit geheel een essentiële rol. Maandag heeft Kastje alle hoofdrolspelers gebeld en opgeroepen om dinsdag aan te schuiven als de werkgroep weer bijeenkomt. Dat gebeurt alleen als de gemeente met de gewenste daden komt.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>