De plant die voor zo veel problemen zorgt.
De plant die voor zo veel problemen zorgt. Foto: Pixabay

Wie heeft het antwoord op de Japanse duizendknoop?

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het lukt Hilversum - net als vele andere gemeenten - maar niet om de Japanse duizendknoop een halt toe te roepen. "We zitten met de handen in het haar", zegt wethouder Arno Scheepers van Beheer Openbare Ruimte. "We proberen de schade nu zo klein mogelijk te houden."

De Japanse duizendknoop is een exotische plant die van nature niet voorkomt in Nederland. De plant verspreidt zich snel en gemakkelijk en verdringt daarbij inheemse planten. Omdat hij diep kan wortelen (tot wel vier meter) is hij moeilijk te verwijderen. Het wortelstelsel van de plant is in staat door funderingen heen te groeien. Om grote schade of kostbare uitgravingen te voorkomen is snel handelen geboden.

Dat Hilversum nog geen actief uitroeiingsbeleid voert en ook het Goois Natuurreservaat pas recent geld heeft vrijgemaakt voor de bestrijding van de plant, zoals laatst in deze krant werd gemeld, baart GroenLinks zorgen. "Omdat het probleem van de duizendknoop al een groot aantal jaar bestaat", aldus raadslid Frank Kool. "Bestrijding van de duizendknoop kan alleen succesvol zijn als verwijdering grondig gebeurt en beheerders van natuur en groen deze woekerplant gezamenlijk uitroeien."

Met dat laatste lijkt Scheepers het eens te zijn. Hij vertelt dat het aantal locaties waar de plant actief is niet is toegenomen, maar op de plekken waar deze groeit is de intensiteit wel gestegen. Onder meer met de gemeente Amersfoort, voorloper in dit probleem, voert Hilversum overleg, maar een oplossing is er niet. Gif lijkt momenteel de beste bestrijding, maar de wethouder wil niet het risico lopen dat er gif in de natuur komt. Voorlopig kunnen de gemeenten niet meer doen dan knippen om zo de schade zo klein mogelijk te houden.

Uit de krant