Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Open dag GAD trekt zo'n 500 bezoekers

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De GAD (Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst) kijkt terug op een geslaagde, 'zonnige en leerzame' open dag. Pakweg 500 bezoekers namen zaterdag een kijkje op het Overlaadstation in Hilversum. 

De kraam van de afvalcoaches waar inwoners advies konden inwinnen over afvalscheiding trok de hele dag veel bekijks. "De bezoekers van de stand hebben over het algemeen de motivatie om goed afval te scheiden, maar toch in gesprek valt op dat men niet altijd de juiste kennis heeft over wat wel en niet in een container mag. Wij informeren en wijzen we ze op de scheidingswijzer op de website of de inzamelkalender app. Die kun je altijd raadplegen bij twijfel," vertelt Jeroen Langeweg, afvalcoach GAD.

Gezinnen met jonge kinderen waren sterk vertegenwoordigd onder de bezoekers. Er was dan ook genoeg te doen en te ontdekken. Vele kindergezichtjes werden geschminkt, tientallen kleurplaten en portemonnees gemaakt van drinkpakken kwamen uit de creatieve workshopruimte. In de cabine kijken van de inzamelwagens was ook populair. Iedereen wist de claxon goed te vinden. Op het terras in de zon was het voor bezoekers goed vertoeven, met het vrolijke gelach en gegil van het springkussen op de achtergrond.

Partners in het verwerken van grondstoffen afkomstig van huishoudelijk afval vonden het fijn om ook eens met inwoners in gesprek te zijn. "Inwoners komen toch met andere vragen dan bijvoorbeeld op een beurs met vakmensen. Weten wat er speelt of ontdekken wat misvattingen zijn met betrekking tot het verwerken van pmd hoor je nu eens direct uit de mond van de mensen waar het afval scheiden begint. Dat hebben we als zeer waardevol ervaren," aldus Marc van Suez, de verwerker van plastic en metalen verpakkingen en drankkartons. 

Uit de krant