Fors aantal bomen in Wijdemeren moet weg
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Fors aantal bomen in Wijdemeren moet weg

  Natuur en Milieu

WIJDEMEREN - De gemeente Wijdemeren moet het komende jaar maar liefst 265 bomen laten verwijderen. Daarnaast worden er nog eens 1700 bomen gesnoeid of geknot. De kapwerkzaamheden starten na de jaarwisseling.

De bomen die weg moeten, zijn dood, sterven af of ziek. Dit jaar is een belangrijke oorzaak voor het kappen van bomen de essentaksterfte. Deze uit Azië afkomstige schimmelziekte zorgt in heel Nederland, en ook in Wijdemeren, voor veel aantasting.

Zowel in Kortenhoef, Nederhorst den Berg als Loosdrecht zijn er locaties waar rijen en groepen essen worden verwijderd en vervangen door bomen die minder ziektegevoelig én klimaatbestendig zijn. De snoei- en onderhoudswerkzaamheden zijn inmiddels gestart. 

Het grootschalige onderhoud aan ruim 1700 bomen en het verwijderen van 265 bomen zal voor de nodige overlast zorgen, beseft ook wethouder Joost Boermans. "Erg vervelend, maar noodzakelijk om de bomen gezond en onze leefomgeving veilig te houden. Ik begrijp ook dat inwoners het vervelend vinden als er bomen in hun omgeving verdwijnen. Dit jaar zijn vooral boomziekten en extremere weersomstandigheden hier de oorzaak van. In 75 procent van de gevallen komen er weer bomen voor terug, waar mogelijk in dezelfde buurt."

Op locaties waar meerdere bomen gekapt worden, krijgen omwonenden vooraf een brief met informatie. Ook zijn er inloopbijeenkomsten in de kernen voordat de kapwerkzaamheden starten. Worden er meerdere bomen in een straat gekapt? Dan ontvangen omwonenden een uitnodiging om mee te denken over de soort en locatie van de herplant.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>