Op lange termijn minder parkeerdruk
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Witho Oost (links) en wethouder Jan Kastje onthulden de paal.
Witho Oost (links) en wethouder Jan Kastje onthulden de paal. (Foto's: Bastiaan Miché)

Op lange termijn minder parkeerdruk

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het verzoek lag er al even, maar zaterdag was het grote moment daar: de onthulling van de eerste laadplek voor elektrische deelauto's. Op de hoek Leliestraat met de Bosdrift verrichtte wethouder Jan Kastje samen met projectleider Elektrisch Deelvervoer Witho Oost de handeling die daarbij hoort.

Opvallend was daarbij wel dat er op het grote moment op de bewuste plek nog een niet-elektrische auto - een Opel - geparkeerd stond. Het geeft misschien wel aan dat lang nog niet iedereen op de hoogte is van de elektrische auto en ook dat sommigen slecht de borden lezen.

Tekst gaat verder onder foto.

De elektrische deelauto in Hilversum is een initiatief van de Hilversumse Energie Transitie (HET). Inmiddels rijden er twee elektrische deelauto's van HET rond en de volgende drie auto's komen na de feestdagen. Andere laadplekken hiervoor komen op de Van Hogendorplaan, Oude Loosdrechtseweg en Busken Huetplein.

Ook wil men een plek realiseren op de Jacob Catsstraat, maar daar zijn de bewoners niet zo blij mee, vertelt Oost. Zij moeten namelijk daardoor een normale parkeerplek inleveren. De parkeerplaatsen zijn dus allemaal bij elkaar in de buurt. Gebruikers kunnen zo gemakkelijk een auto pakken en hoeven niet naar de andere kant van Hilversum.

Maar op lange termijn moeten de deelauto's leiden tot minder parkeerdruk in de wijk, is de gedachte. Deelnemers leveren immers hun eigen (vaak tweede) auto in. Minimaal vier auto's per deelauto verdwijnen uit de straat, vertelt Oost. Toch is het lastig om deelnemers te interesseren, geeft hij toe. "We zijn met z'n allen juist zo gewend aan de auto. Gezinnen met maar één auto zijn lastig om te interesseren. De focus ligt vaak op de gezinnen zonder of met twee voertuigen", legt Oost uit. Via een speciale app kan de gebruiker zien of en wanneer een auto beschikbaar is. En doordat de deelnemers elkaar kennen, is het ook goed voor de sociale contacten.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>