De pmd-container is inmiddels in deze regio.
De pmd-container is inmiddels in deze regio. Foto: Bob Awick

'Barcode op minicontainer geen inbreuk op privacy inwoners'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De barcode op minicontainers is nodig voor een efficiënte uitvoering van de afvalinzameling. Bovendien doet deze geen inbreuk op de privacy van inwoners. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Hilversum (B en W) op vragen van D66.

De Democraten trokken afgelopen zomer - toen de uitlevering van de pmd-bakken gaande was - aan de bel toen bleek dat de kliko's (net als dit voor gft, papier en restafval gebeurt/gaat gebeuren) waren voorzien van barcodes. Volgens de partij waren inwoners hier door de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD) 'gebrekkig' over geïnformeerd. "En dat leidt tot onbegrip en vragen bijvoorbeeld ten aanzien van de privacy", aldus D66-raadslid Viviënne Wesselink.

B en W komen 'door een ongelukkige samenloop van omstandigheden' nu pas met de antwoorden. Daarin staat dat het doel van de barcodes is om bij te dragen aan de efficiënte uitvoering van de afvalverwerking van huishoudelijk afval. Bovendien weet de GAD hierdoor of ieder adres de juiste minicontainer(s) heeft en hoeveel containers er geleegd moeten worden. Verder is de barcode nuttig bij het identificeren van gevonden containers en het bijhouden van defecten en reparaties.

Als het gaat om de privacy van inwoners voldoet de GAD aan de wettelijke eisen vanuit de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Overigens, aldus B en W, zijn de inwoners als het gaat om de privacy door de GAD geïnformeerd. B en W steunen daarom de introductie van de barcodes.

Uit de krant