D66-raadslid Vivienne Wesselink heeft vragen gesteld aan wethouder Jan Kastje.
D66-raadslid Vivienne Wesselink heeft vragen gesteld aan wethouder Jan Kastje. Foto: Gemeente Hilversum

D66 pleit voor grondig onderzoek naar geothermie in Hilversum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Volgt Hilversum het voorbeeld van veel andere gemeenten en komt ook hier een onderzoek naar winbare geothermie? Dat is een van de vragen die D66 stelt aan wethouder Jan Kastje (Klimaat en Energie en Wonen), want de Democraten zijn van mening dat er nog wel een schepje op mag als het gaat om de energietransitie.

In Zaanstad, Alkmaar en Heerhugowaard wordt al geothermiewarmte geleverd aan woningen en bedrijven. In Utrecht, Amsterdam, Almere en Lelystad laten de gemeenten onderzoeken of de bodem goede warmtebronnen bevat. Vivienne Wesselink (D66-raadslid) wil dat Hilversum ook grondig onderzoek gaat doen hiernaar.

Van het gas af
Voor woningen van voor de Tweede Wereldoorlog is dit een goede duurzame bron om de huizen mee te verwarmen. Het is de bedoeling dat woningen van het gas af gaan. Bij nieuwbouwwoningen is dat tegenwoordig een eis en jongere woningen zijn op dit vlak makkelijk te verduurzamen.

Oplossing
Dat geldt niet voor oude huizen. Daar heeft Hilversum er nogal veel van. Geothermie, ook wel aardwarmte, is een goede oplossing.

3.000 meter diepte
"Geothermie benut de aanwezige warmte op 1.500 tot 3.000 meter diepte; het grondwater is tussen de 80 en 100 graden Celsius. Een geothermiebron kan warmte leveren voor vijf tot tienduizend woningen", zo schrijft Wesselink.

Potentie
In haar optiek kan deze warmtebron in potentie de de belangrijkste zijn voor Hilversum, omdat het de helft van de woningen of zelfs meer van warmte kan voorzien. Daarnaast geeft ze mee dat vanuit de Metropool Regio Amsterdam (MRA) klinkt dat er hoge prioriteit moet worden gegeven aan onderzoek naar warmtebronnen.

Geschikt?
Hilversum hoort daarbij. Daarom wil de democrate weten of Kastje bereid is om zo snel mogelijk te laten onderzoeken of de Hilversumse bodem wel of niet geschikt is. "Dit onderzoek kan parallel lopen aan de regionale gesprekken over de warmtetransitie. Het is niet verstandig te wachten op die uitkomsten."

Inventarisatie
Daarnaast vraagt zij hoe ver de gemeente eigenlijk is met de inventarisatie per wijk naar warmtebronnen, zoals oppervlaktewater en zonnecollectoren.

Raadsbrede motie
Uit VVD-kringen is hoorbaar dat het thema geothermie al in september van het vorige jaar is geadresseerd. Tijdens die raadsvergadering is een raadsbrede motie ingediend en aangenomen (Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks, CDA, ChristenUnie, Leefbaar Hilversum en Wesselink ondertekende namens D66) waarin de partijen het college oproepen om serieus te onderzoeken of geothermie kan worden toegepast bij de ontwikkeling van Crailo;

Energiepositief
Crailo is eigendom is van Hilversum, Gooise Meren en Laren. Deze motie is ook met succes door de raden van de twee andere gemeenten gegaan, omdat Crailo een energiepositieve wijk moet worden.

Uit de krant