Wethouder: Jan Kastje.
Wethouder: Jan Kastje. Foto: Bastiaan Miché

Hilversum en woningcorporaties in actie voor CO2-reductie

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Duurzaam en betaalbaar wonen, dat is wat woningcorporaties en Urgenda vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag bepleitten. Zij willen 100.000 huurwoningen verduurzamen en huurders direct helpen aan een lagere energierekening. Dat kan met het geld van de huurdersbelasting.

Ook Dudok Wonen, de Alliantie en de gemeente Hilversum steunen het pleidooi. "De kracht zit in de gezamenlijkheid, gedeelde belangen voor onze huurders, de inwoners van de regio Gooi en Vechtstreek", aldus directeur Anne Oosterbaan van de Alliantie Gooi en Vechtstreek. "De ambitie is hoog, vernieuwing daarbij nodig, dus kansen pakken we samen op."

"Het klimaatakkoord vraagt aan woningcorporaties om als startmotor te fungeren in de energietransitie", meent de Hilversumse wethouder Wonen en Duurzaamheid Jan Kastje. "Alleen de financiering is niet geregeld. Woningcorporaties zijn heel belangrijke partners bij de energietransitie. Het voorstel om de verhuurderheffing twee jaar te besteden aan het verduurzamen van huurwoningen gaat ons helpen in het behalen van de lokale doelen die wij hebben op het gebied van de energietransitie." 

Harro Zanting, directeur van Dudok Wonen, vult aan: "De sociale huurheffing is een gedrocht. Zeker als je zo duidelijk ziet wat we met dat geld voor onze bewoners en het klimaat kunnen doen."

Het kabinet heft sinds 2013 een belasting - bekend als de verhuurderheffing - aan de woningcorporaties. Die betalen jaarlijks gemiddeld ruim twee maanden huur aan de Haagse schatkist. Dit jaar 1,7 miljard euro. Dat is geld van huurders, een huurdersbelasting.

Woningcorporaties willen dat bedrag nu investeren en zo veel sneller, veel meer sociale huurwoningen verduurzamen. En de energiekosten voor hun huurders direct verlagen.

Met hun actieplan menen de woningcorporaties en Urgenda zich een bondgenoot te tonen van het kabinet, dat grote stappen moet zetten om de afspraken in het klimaatakkoord te realiseren: extra CO2-besparing én draagvlak daarvoor bij de Nederlandse burgers. Dankzij duurzame ingrepen, bijvoorbeeld door woningen te isoleren, gasloos te maken en van zonnepanelen te voorzien, besparen de corporaties samen veel extra CO2. Huurders zien de energierekening vanaf de eerste maand dalen en gaan er direct op vooruit. Dat moet motiveren om mee te doen. 

Uit de krant

Uit de krant

Afbeelding
Lees gratis Gooi en Eembode Extra ter ere van de Dag van de Huis-aan-huiskrant Algemeen 1 jul, 08:00
Afbeelding
Politie gaat uit van brandstichting bij autobrand Bussumergrintweg Update 30 jun, 16:45
Afbeelding
Ruim 1.400 nieuwe appartementen in Hilversum erbij Buurt / wijk 30 jun, 15:30
Logo
Afbeelding
Aanbieder Check zal gefaseerd 200 tweewielers aanbieden Behalve de gifgroene is er nu ook de paars-witte elektrische deelscooter in Hilversum Bedrijven 30 jun, 14:00
Logo
Afbeelding
'Na vijf jaar is het tijd voor weer wat anders', aldus eigenaar Baki Cinar Uit zijn voegen barstende BAAK sluit deuren Mensen 30 jun, 11:00
Afbeelding
De wolf op bezoek Column GNR 30 jun, 08:45
Logo
Afbeelding
Ook geen stoplichten met drukknopjes of extra zebrapaden Moet 30km-zone rondom scholen de standaard regel zijn? Nee, vindt het Hilversumse college Politiek 29 jun, 19:00
Logo
Afbeelding
Man wel veroordeeld voor bedreiging en verboden wapenbezit Rechtbank: geen bewijs voor poging doodslag in G Spot Politie 29 jun, 15:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief