Wethouder Jan Kastje is bezig met versnelling van de ambities van de energietransitie.
Wethouder Jan Kastje is bezig met versnelling van de ambities van de energietransitie. (Foto: Bastiaan Miché)

Klein beginnen, groot oogsten bij focus op energiebesparing

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - De opgave is groot en nu nog onoverzichtelijk. Duidelijk is wel dat de overheid een handje moet helpen bij de energietransitie. Het begin lijkt er nu te zijn.

De eerste meters naar energieneutraal worden, zijn te maken in de Hilversumse Meent. Dit is dan ook verkozen tot het Hilversumse pilotgebied. In de komende periode wordt in deze buurt werk gemaakt van bijvoorbeeld het aardgasvrij maken van tien woningen. Dat is een van de ambities die is opgesteld in het jaarplan Energietransitie 2019.

Waar anders te beginnen dan in de Meent? Wethouder Jan Kastje meldt dat de Meent de meest logische wijk is om te beginnen. De werkgroep Meent Aardgasvrij is daar al tijden actief. Samen met de gemeente, de corporaties en Liander zitten bewoners al tijden om tafel om aan de slag te gaan met energiebesparing. Tien huishoudens, verschillende woningtypen, hebben zich vrijwillig gemeld om aan deze proef mee te doen.

De ervaringen die hier worden opgedaan, kunnen later zeer goed van pas komen in de rest van Hilversum. Klein beginnen, groot oogsten, is het motto van de wethouder als het gaat om de focus op energietransitie.

Met de langetermijnambities van het klimaatneutraal maken komt de betaalbaarheid van wonen aan de orde. De prijs van aardgas is omhoog gegaan en naarmate de regering de kraan in Groningen meer en meer dichtdraait, gaan de gebruikers dat merken in de kosten. Daar ligt een taak voor de (lokale) overheid. "Ik merk op dat het op een andere manier stoken en koken de mensen echt in de kern treft", constateert Kastje. "Dat komt door de vele onzekerheden: hoe moet ik het financieren, welke energiebron krijg ik en wanneer moet ik overstappen? Dat zijn vragen die ik hoor en op veel vragen heb ik nu nog niet direct een antwoord", luidt zijn vervolg.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten