Afbeelding
Foto: SP Hilversum
Video

SP: 'Problemen met PMD-afval in woontorens Kerkelanden'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De bij elkaar 150 huishoudens binnen de drie woontorens in Kerkelanden hebben een 'PMD-probleem'. Dat meldt de lokale SP. De vooral oudere bewoners moeten helemaal naar een afvalscheidsstation bij winkelcentrum Kerkelanden om daar hun plastic-, metaal- en drinkverpakkingenafval te dumpen.

En dat is gedoe voor deze groep Hilversummers, die veelal slecht ter been zijn. Afval willen zij wel scheiden, zegt ook SP-fractievoorzitter Bianca Verweij, maar waar kunnen ze naartoe? Voor het restafval is er een gezamenlijke container naast de flats, maar er staat nergens een oranje container. En 150 van deze oranje containers plaatsen is weer te veel van het goede.

Bewoners hangen daarom nu de plastic zakken op aan de palen bij de woontoren (foto), totdat iemand van de afdeling handhaving en toezicht van de gemeente deze ophaalt.  De GAD komt namelijk niet langs. "Maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing", weet ook Verweij. Zij stelt voor dat woningcorporatie Gooi en Omstreken of de gemeente zelf een grote container voor PMD-afval plaatst, zodat de bewoners daar dit afval kunnen dumpen. Immers, aldus het raadslid, ook deze mensen betalen afvalstoffenbelasting.

In een filmpje van de SP - onder de noemer 'Hilversumse grote kleine ergernissen' - geven twee oudere bewoners tekst en uitleg. Eén van hen vertelt dat er nooit een probleem was, maar sinds het PMD-afval gescheiden moet worden ingezameld is de ellende ontstaan. Verweij vraagt daarom aan afvalwethouder Jan Kastje of hij met de bewoners hierover wil praten en hoe hij dit probleem denkt te kunnen oplossen. "Ik kan me ook niet voorstellen dat op andere plekken dit niet speelt."

Uit de krant