GAD in actie na pmd-alarm in Kerkelanden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
De pmd-container op het milieu-eiland in Kerkelanden.
De pmd-container op het milieu-eiland in Kerkelanden. (Foto: Rinse Veltman)

GAD in actie na pmd-alarm in Kerkelanden

  Natuur en Milieu

HILVERSUM = Bewoners van de torenflats in Kerkelanden beschikken binnenkort over een gemeenschappelijke container voor pmd-afval. Dat zegt een woordvoerder van de GAD (Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst) Gooi en Vechtstreek. Aanleiding is de commotie die afgelopen week ontstond na een bericht op onder meer de website van deze krant over het 'pmd-probleem' in de wijk.

In een filmpje, gemaakt door de lokale SP onder de noemer 'Hilversumse grote kleine ergernissen', slaan twee bewoners van die torenflats alarm. Zij zeggen nergens hun plastic-, metaal- en drinkverpakkingenafval kwijt te kunnen, behalve honderden meters verderop bij het winkelcentrum. Omdat het vooral gaat om ouderen die slecht ter been zijn, is dat voor de mensen ellende. En dat terwijl ze dolgraag afval willen scheiden, constateert ook SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Bovendien meenden de bewoners dat de GAD niet langskomt om het pmd-afval op te halen. De plastic zakken die zij ophangen aan de palen bij de woontoren zouden nu - na een belletje - worden opgehaald door iemand van de afdeling Handhaving en Toezicht van de gemeente. Het SP-filmpje plus artikel leidde ook nog tot de opmerking dat de pmd-container op het 'milieu-eiland' bij het winkelcentrum altijd vol is.

Woordvoerder Larisa Landré van de GAD spreekt dat laatste tegen. Een mogelijke oorzaak van de op het oog volle container is dat mensen hun afvalzak er niet goed in gooien, maar de door de GAD wekelijks geleegde container is vaak nog niet eens voor de helft gevuld, aldus Landré.

Wat betreft de torenflats is er wel een probleem, is de conclusie. De GAD vervangt daarom zo snel als kan één van de vier restcontainers daar voor een (ondergrondse) pmd-container. Het was de bedoeling dat dit ergens in 2020/2021 zou gebeuren, aldus de woordvoerder, maar dat wordt nu dus naar voren geschoven.

Voor de flatbewoners, die hierover binnenkort een brief over ontvangen, betekent dit dat zij maximaal nog 135 meter moeten lopen om hun pmd-afval kwijt te raken. Overigens wordt het pmd-afval volgens de GAD wél - zoals het hoort - om de drie weken opgehaald. Zo niet, dan moet de GAD gebeld worden.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>