Eerste gevangen Kamsalamander in Anna's Hoeve
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Kamsalamander buikzijde.
Kamsalamander buikzijde. (Foto: Danny van Kooi)

Eerste gevangen Kamsalamander in Anna's Hoeve

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - De eerste kamsalamanders in Anna's Hoeve zijn gevangen. De vrijwilligers van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve e.o. (VBAH) zijn vrijdag 19 april gestart met het dagelijks controleren van de emmers die rond het, weer open gegraven, poeltje staan.

Natuuraannemer RANOX die de poel, in opdracht van de provincie Noord-Holland heeft open gegraven, was bij het eerste controlemoment ook aanwezig. Die dag werden er twee bruine kikkers aangetroffen waarvan één in de emmer en een tweede exemplaar die in de buurt van het poeltje liep. Daarna werden even geen amfibieën aangetroffen.

Aan de wandel
Maar een week nadat de poel in Anna's Hoeve is open gegraven, werd op 25 april, de eerste kamsalamander, in één van de emmers aangetroffen. "Rond de klok van 9.00 uur waren twee vrijwilligers ter plaatse om de emmers te inspecteren en vonden in de laatste emmer het bewuste exemplaar. Door de gevallen regen van afgelopen nacht is deze salamander actief geworden. Dit was ook voorspeld door één van de andere vrijwilligers die meewerkt. Door de vochtige bodem gaan ze namelijk aan de wandel", vertelt voorzitter Danny van Kooi.

De gevangen kamsalamander is na de vangst overbracht naar de nieuwe poel en dook daar gelijk tussen de bodembegroeiing. "Het geeft wel een goed gevoel dat het beestje gelijk het diepere water opzocht. Regelmatig staat er aan de waterkant namelijk een reiger te wachten op een lekker hapje."

Provincie verzuimde
Op 25 april meldde deze krant met de kop 'Hoop op redding van amfibieën' dat de gedempte poel in Anna's Hoeve weer is open gegraven. Volgens de VBAH is dat noodzakelijk om hopelijk nog een aantal amfibieën te redden. Van Kooi: "De gedempte poel was vooral voor de kamsalamanders een zeer belangrijke voortplantingsplaats in het Gooi. Omdat de provincie verzuimde op tijd de dieren af te vangen en naar de nieuwe poel te brengen zitten veel salamanders, kikkers en padden nu op het toekomstige bouwterrein voor de HOV busbaan en een nieuwe weg."
De vereniging hoopt dat er de komende tijd meer zeldzame kamsalamanders worden gevangen en naar de veilige nieuwe poel worden gebracht. Of dat zal lukken, moet worden afgewacht. "De poel is veel te laat open gegraven en de dieren zullen zich verspreid hebben over het terrein. Mogelijk is de afstand tot de poel al te groot geworden."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>