Afbeelding
Foto: Pixabay

'Bosploeg Anna's Hoeve verslaat duizendknoop'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Is het groene monster dat de Japanse duizendknoop volgens sommigen is dan toch te verslaan? De vrijwilligers van de van de Bosploeg van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve zeggen dat het is gelukt. "Het was een kwestie van stug volhouden."

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt tot de meest invasieve exoten gerekend. Is de frisgroene plant met mooie bladeren en sierlijke witte bloempjes eenmaal er eenmaal, dan is het zeer lastig deze weer weg te krijgen. Veel gemeenten in Nederland zijn de strijd tegen de Japanse duizendknoop aangegaan, maar niet overal is de overwinning al in zicht.

Hoop
In Hilversum lijkt er echter hoop te gloren, aldus de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve in een persbericht. "Op verschillende terreinen van het Goois Natuurreservaat moet de taaie woekeraar het uiteindelijk toch opgeven. Op heidevelden waar hij de kop opstak werkt het consequent uitgraven van de planten goed. Elders, met name in Anna's Hoeve, lijkt het erop dat de vrijwilligers van de Bosploeg van de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve na zeven jaar de Japanse Duizendknoop definitief hebben verslagen."

Het was 2012 toen de Bosploeg in de groenstrook van het parkeerterrein aan de Weg over Anna's Hoeve een enorme hoeveelheid Japanse duizendknoopplanten aantrof. Direct kwam men in actie en door steeds maar terug te keren en consequent alle planten met wortel en al uit te trekken nam het aantal langzaam af.

Droger zomer 
Vanaf 2014 hield de Bosploeg de hoeveelheden bij: in dat jaar werden 7700 planten uitgetrokken, waarvan eind juli 1200 stuks. De jaren daarna was het nog steeds veel werk, maar ieder jaar nam het aantal plantjes af. In 2018 bleef de teller steken op 196, mede dankzij de lange hete en droge zomer.

En half april 2019 was één lid van de Bosploeg al in een kwartiertje klaar: er stonden nog maar 10 piepkleine duizendknoopjes die meteen met wortel en tak werden verwijderd. "De overwinning is dus nu, in 2019, behaald."

Uit de krant