'Grootste zonnepanelendak van Hilversum'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Jaeger en Oskamp op het dak.
Jaeger en Oskamp op het dak. (Foto: Bastiaan Miché)

'Grootste zonnepanelendak van Hilversum'

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Feest op het dak van de productiehallen van Tomingroep op industrieterrein Kerkelanden. Daar zijn woensdag officieel de 1726 zonnepanelen in gebruik gesteld.

Wethouder Wimar Jaeger, tevens bestuurslid van Tomingroep, en algemeen directeur Frank Oskamp van Tomingroep legden samen het laatste zonnepaneel. Jaeger is blij dat Tomingroep bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.

In een persbericht meldt Tomingroep dat het grootste zonnepanelendak van Hilversum is geopend. Technisch gezien klopt dat, zegt Aernoud Olde van zonnepanelenbeheerder HilverZon. "Maar in onze WhatsAppgroep hadden we hier al een discussie over. Op het dak van Zonneweide liggen er 2160, maar die liggen wel weer boven op een bufferbak in de vorm van een dak."

Maar los van die Zonneweide is Tomingroep met afstand koploper als het gaat om de hoeveelheid zonnepanelen, die samen 509.000 kWh groene stroom op jaarbasis produceren. Daarmee haalt Tomingroep momenteel ongeveer 43 procent van de eigen elektriciteitsbehoefte van het eigen dak. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van ongeveer 150 gemiddelde Nederlandse huishoudens.

De rijksoverheid subsidieert de zonnepanelen via een bijdrage per kWh. Hierdoor komt de terugverdientijd voor Tomingroep op circa acht jaar, terwijl de zonnepanelen minimaal 25 jaar meegaan. Tomingroep wil straks ook andere eigen panden, zoals in Almere, voorzien van zonnepanelen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>