Wethouder Jan Kastje spreekt met enkele voorbijgangers.
Wethouder Jan Kastje spreekt met enkele voorbijgangers. (Foto: GAD)

Wethouder en GAD de straat op voor scheiden keukenafval

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Milieuwethouder Jan Kastje was woensdag naar het Stationsplein in Hilversum gekomen om samen met vertegenwoordigers van de GAD gratis gft-bakjes en composteerbare zakjes uit te delen. Doe van dit initiatief was te benadrukken hoe belangrijk het is om nog beter het organische keukenafval te scheiden.

Een derde van ons restafval bestaat volgens de GAD nog steeds uit keukenafval zoals schillen en etensresten, waardevolle grondstoffen die samen met het restafval verbrand worden en niet meer hergebruikt. "Zonde. Want een volle gft-container aan huis levert 15 tot 20 kilo compost op en genoeg biogas voor een huishouden om drie weken op te koken. Reden om gft-afval goed te scheiden en hier meer aandacht voor te vragen."

Manager Daniel Walkort van de GAD meent dat het scheiden van tuinafval heel goed gaat in de regio, maar de winst vooral te behalen is in het keukenafval. "Want zowel rauw materiaal zoals schillen, pitten of doppen als gekookt en gebakken etensresten (kippenbotjes,  broodkorsten, schelpen) mogen in de gft-bak. Dat weet niet iedereen. De groene container aan huis wordt van maart tot en met november wekelijks geleegd. Luchtjes en ongedierte krijgen daarom nauwelijks kans."

De GAD staat nog op diverse plekken in de regio om deze bakjes en zakjes uit te delen en voorlichting te geven. Op de website www.indegftbak.nl staan tips tegen voedselverspilling, tips voor slim inkopen en bewaren, tips om de container te reinigen en informatie over wat er wel en niet in mag.

Meer berichten