Hilversumse zorgen over halen doel GAD-afvalscheiding
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wethouder Jan Kastje benadrukte al eens het belang van afval scheiden.
Wethouder Jan Kastje benadrukte al eens het belang van afval scheiden. (Foto: GAD)

Hilversumse zorgen over halen doel GAD-afvalscheiding

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het gaat nog een hele kluif worden om volgend jaar 75 procent afvalscheiding te behalen. Om deze doelstelling te realiseren moet er een flinke impuls komen. Dat maakt het college van burgemeester en wethouders kenbaar in een brief over de GAD-meter.

De doelstelling is klip-en-klaar. De GAD wil in 2020 drie kwart van het afval gescheiden hebben. Op dat percentage zit de regionale dienst bij lange na nog niet.

Uit de GAD-meter 2018, de jaarlijkse monitor van de prestaties van dit regio-orgaan, blijkt dat het percentage wel is gestegen, maar met 64 procent nog ver van het gestelde doel af zit. “Wij verwachten dat het nog een grote inspanning vergt van de GAD in 2019 en 2020 om het doel te behalen binnen de randvoorwaarde dat de service aan bewoners minimaal gelijk moet blijven”, zo schrijft het college op.

En daar blijft het qua zorgen niet bij als het gaat om de jaarlijkse tussenstand. De GAD-meter van vorig jaar wijst volgens het gemeentebestuur onvoldoende uit wat de stand van zaken is van de uitvoering van het beleid van Afval Naar Grondstof 2015-2020, in jargon bekend als VANG.

"Zo wordt bijvoorbeeld niet duidelijk hoe ver de GAD is met de invoering van ondergrondse afvalcontainers in Hilversum", luidt het voorbeeld uit het raadhuis. "Wij zullen onze zorgen bespreken met de GAD, om scherp te krijgen waar de inspanningen van de GAD bijsturing vergen om het doel in 2020 te gaan halen."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>