Regie Redmeijer.
Regie Redmeijer. Foto: Eduard Metz

Geen steun voor motie naar onderzoek bomenkap Anna's Hoeve

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Er komt geen nieuw onderzoek naar de gevolgen van de aanstaande bomenkap op Anna's Hoeve om zo ruimte te maken voor de HOV-busbaan en de natuurbrug. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad stemde tegen dit voorstel van Hart voor Hilversum en SP. 

Namens Hart stelde raadslid Regie Redmeijer dat de ecologische effectbepaling op Anna's Hoeve is verouderd en milieu-aspecten eerder niet zijn meegenomen. Bovendien is met de komst van de nieuwe woonwijk en het crematorium veel veranderd in het natuurgebied. Bovendien zouden bewoners onvoldoende op de hoogte zijn van de gevolgen, het tijdspad en de praktische consequentie.

Daarom kwam Hart met het voorstel voor een nieuw onderzoek naar de gevolgen van bomenkap, waaronder ecologische gevolgen, geluidsmaatregelen en het effect op milieu en CO2 uitstoot en stikstof beleid. En de bomen die wel tegen de vlakte gaan moeten in Hilversum worden gecompenseerd.

Verder moet, aldus Redmeijer, de bomenkap zo laat mogelijk wordt ingepland in het project zodat met nieuwe maatregelen en uitkomsten van dat onderzoek rekening kan worden gehouden in deze wijk. Dat laatste deed de wenkbrauwen bij sommige raadsleden fronsen, omdat Hart in een concept-motie nog pleitte voor een stop van de kap zolang het onderzoek gaande is.

Maar al snel tijdens de discussie werd duidelijk dat een ruime meerderheid de motie niet zou steunen. En wie vooraf misschien twijfelde, werd door wethouder Annette Wolthers overtuigd de motie niet te steunen. Zij gaf aan dat bij het nieuw onderzoek (en mogelijk uitstel van de kap) de provincie de rekening bij Hilversum zou neerleggen en dat zou de gemeente miljoenen euro's kosten. En hoewel de wethouder begrip had voor de tegenstanders van de bomenkap - 'iedereen voelt hier de pijn' - moet deze gewoon doorgaan.

En wat betreft een herplantplicht kunnen nu eenmaal niet alle bomen in Hilversum 'terugkeren' in Hilversum. De provincie - de uitvoerende partij in dit verhaal - heeft ook op dit punt het laatste woord en dient alle bomen ergens in de provincie te herplanten.

Uiteindelijk steunde naast Hart voor Hilversum en SP alleen Leefbaar Hilversum de motie; bij elkaar 10 van de 37 zetels. De drie overige coalitiepartijen D66, VVD en GroenLinks waren bovendien not amused dat hun coalitiepartner Hart voor Hilversum - in het verleden weliswaar fanatiek tegen de HOV maar nu deel uitmakend van de coalitie - deze motie presenteerde. "We waren verrast en voelden ons geschoffeerd", aldus GroenLinks-raadslid Frank Kool. 

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief