Het raadhuis gezien vanuit de televisietoren.
Het raadhuis gezien vanuit de televisietoren. (Foto: Bastiaan Miché)

'Raadhuis Hilversum in 2022 volledig CO2-neutraal en aardgasvrij'

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - Met in het achterhoofd om samen te bouwen aan een duurzaam Hilversum en als gemeente daarbij het goede voorbeeld te geven, is het monumentale raadhuis in Hilversum volledig CO2-neutraal en aardgasvrij. "Het iconische raadhuis wordt hierdoor een voorbeeld voor alle monumenten in Nederland", jubelt de gemeente in een persbericht.

Dat betekent onder meer dat ramen en plafonds worden geïsoleerd. Ook gaat de gemeente van aardgas af en maakt gebruik van een warmtepomp. Verder is het de bedoeling om de gemeentewerf volgend jaar al CO2-centraal te maken door extra isolatie,ventilatie met warmteterugwinning, een warmtepomp en extra zonnepanelen aan te brengen.

"Op weg naar een klimaatneutraal Hilversum in 2050 moet de gemeente natuurlijk ook zelf aan de slag met haar gebouwen", aldus milieuwethouder Jan Kastje. "We vragen onze bewoners en ondernemersenergie te besparen en te isoleren omdat ze uiteindelijk van het aardgas af moeten. Dat gaan wij natuurlijk ook doen. Een rijksmonument, zoals ons raadhuis CO2-neutraal maken, is een uitdaging maar het kan." 

De ventilatie en de warmtepomp hebben energie nodig, weet ook de wethouder. "Deze willen we zelf duurzaam gaan opwekken met ongeveer 1500 zonnepanelen. Deze kunnen niet op het raadhuis geplaatst worden. Daarvoor zoeken we een geschikte locatie." 

In totaal gaat het om een investering van ruim 4 miljoen euro (exclusief zonnepanelen). Deels worden deze gedekt door een SDE-subsidie en door de te realiseren energiebesparingen. De raad moet nog over het voorstel beslissen.

De gemeente heeft nog meer kantoren in gebruik, zoals het Stadskantoor en de Villa. De gemeente werkt momenteel aan een Strategisch Huisvestingsvisie waarin het verduurzamen van de gemeentelijke kantoren een onderwerp is.

Meer berichten