Mark van den Akker verwelkomt de aanwezigen met een kopje thee.
Mark van den Akker verwelkomt de aanwezigen met een kopje thee. (Foto: © Bastiaan Miché)

Met kopje thee nog één keer genieten van al die mooie bomen op Anna's Hoeve

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - "Nu kan het nog. Straks rijden hier echte auto's." Dat zegt een van de aanwezigen tijdens het zogenaamde 'Hete Theefeest' wanneer een kind met een op afstand bestuurbare speelgoedauto samen met zijn ouders de aanwezigen passeert voor een mooie zondagmiddagwandeling. "Wat me nog het meest verdrietig maakt, is dat dit een project was voor de Hilversumse werkverschaffing."

Dat laatste zegt oud-gemeenteraadslid en fel tegenstander van de bomenkap op Anna's Hoeve, Meijndert Ruitenberg. Hij verwijst naar de crisisperiode eind jaren 20 van de vorige eeuw toen veel mensen hun baan verloren en gedwongen werden om in de zware en omstreden werkverschaffing te werken. Ook op het begin jaren 30 verwaarloosde Anna's Hoeve werd in dat kader gewerkt.

Ruitenberg spreekt zondagmiddag van 'natuurvernieling' en verontschuldigt zich bijna voor het feit dat hij een paar jaar geleden niet de macht had om dit tegen te houden. "Dit is nog een plan van Dudok geweest", verwijst hij naar de houten bruggen en siervijvers. "Dit moet een wandelgebied voor de mensen in Hilversum-Oost zijn. Mensen raken nu hun recreatiegebied kwijt. Ik heb hier met mijn kinderen en kleinkinderen gelopen, dat is nu voorbij. De volgende stap is dat hier gebouwd gaat worden. Het is zo jammer dat we dit niet hebben kunnen tegenhouden. Voor mij voelt dit echt als een persoonlijk verlies."

Eerbetoon
De bijeenkomst, onder de noemer 'Hete Theefeest', is een initiatief van Hilversummer Mark van den Akker. Deze bewoner van de Oosterengweg haalde ruim een jaar geleden nog de kolommen van deze krant toen een eik uit zijn tuin werd gehaald vanwege de aanleg van de HOV-tunnel.

Maar net als toen is de Hilversummer ook nu niet boos. Eerder verdrietig. De bijeenkomst van zondag ziet hij vooral als eerbetoon aan het natuurgebied. "De mensen die hier nu komen, geven mij de herinnering. Het is het creëren van een houvast voor straks. Het geeft mij voldoening dat we hier bij stil hebben gestaan. Daarna is het weer 'lang leve de toekomst'."

Geen respect
Van een protestactie is dus allerminst sprake. Van den Akker neemt het zichzelf vooral kwalijk dat hij zich niet in de zaak heeft verdiept toen bezwaar aantekenen tegen de plannen nog zin had. Daarmee verwijst hij ook naar de onlinepetitie van niet zo lang geleden die weliswaar door duizenden mensen is ondertekend, maar eigenlijk veel te laat kwam. "Veel dingen zijn in 2017 al goedgekeurd. Nu kregen we laatst een brief van de kap en dan zie ik dat de twee platanen met een omtrek van twee meter ook om gaan. Waarom? Dan voel ik echt hetzelfde verdriet als met die eik. Er is dan geen respect naar de mensen toe die dit hebben aangelegd."

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: © Bastiaan Miché

Om toch nog iets te kunnen doen bedacht de Hilversummer het feestje van zondagmiddag. Zo massaal als de petitie is ondertekend, is het allerminst. Maar het is ook niet zo dat er niemand komt. "De angst vooraf was: of te groot of bijna niemand. Maar als er maar drie mensen waren gekomen, waren die drie wel top geweest. Maar zo is het goed. Het is leuk dat we elkaar treffen."

Heel relaxed
Er staat weliswaar een bordje met daarop 'Stop de natuurvernieling stop de bebouwing', maar eigenlijk is de sfeer heel relaxed. Mensen krijgen een kopje thee en kunnen kiezen uit verschillende koekjes die andere belangstellenden hebben meegenomen. Ook opvallend is dat er nog veel vragen zijn. Waarom wordt er aan beide kanten van het spoor gekapt? Waar komt die weg precies te liggen? Waarom heeft de Vereniging tot Behoud van Anna's Hoeve niets gedaan? Op die laatste vraag volgt overigens een fel antwoord dat de vereniging de afgelopen jaren juist heel veel heeft gedaan.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Foto: © Bastiaan Miché

Toch vinden de meeste aanwezigen, waaronder ook Peter Zeegers uit Laren, die hele HOV busbaan maar een vreemde zaak. "Het is toch grote onzin. En dat alleen maar voor een paar minuten tijdwinst als je met de bus gaat." Een andere aanwezige - uit Hilversum - voegt toe: "Als je hier over twee jaar weer loopt, dan schrik je je het lazarus."

Meer berichten