Afbeelding

ChristenUnie Hilversum slaat rattenalarm

Natuur en Milieu

HILVERSUM - "Worden we straks door de ratten besnuffeld?" Dat is de vraag van de lokale ChristenUnie-fractie. De partij maakt zich namelijk grote zorgen over de grote hoeveelheden ratten in Hilversum. 

Het is niet voor het eerst dat de partij over dit onderwerp de noodklok luidt. Ook vorig jaar september stelde de ChristenUnie al vragen over de overlast in bepaalde wijken. Als oorzaken werden toen genoemd: slechte en verouderde riolering, zwerfvuil en slordigheid van inwoners wat betreft het laten slingeren van afval. Destijds werd er beterschap beloofd.

Maar een jaar later is het nog altijd kommer en kwel, concludeert de oppositiepartij: "Onze zorgen zijn beslist niet weggenomen." Mogelijk oorzaak van de ellende is dat gif gebruiken tegen ratten niet meer mag. Bovendien is bestrijden van de overlast op eigen terrein niet het probleem van de gemeente, maar van de eigenaar. "Deze verdeling van verantwoordelijkheid lijkt logisch, maar wat gebeurt er als eigenaren hun verantwoordelijkheid niet nemen?", vraagt ChristenUnie-raadslid Tjerk Pelsma in een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Hij roept daarom op tot maatregelen en stelt voor om het huidige beleid, waarin grondeigenaren verantwoordelijk zijn, te heroverwegen 'vanwege de gezondheidsrisico’s voor alle inwoners'. 

Uit de krant