De werkzaamheden op Anna's Hoeve verlopen volgens schema.
De werkzaamheden op Anna's Hoeve verlopen volgens schema. Foto's: Koen van Engelen

Bestrijding Japanse duizendknoop bij toekomstige busbaan op Anna's Hoeve gaande

Natuur en Milieu

HILVERSUM  - Een week is de bestrijding van de Japanse duizendknoop langs het spoor én de A27 bij Annaś Hoeve gaande. Sowieso voor het einde van de maand moet de klus zijn geklaard.

Op een gebied van 0,4 hectare tussen de A27 en de Doctor Albert Schweitzerweg op Anna's Hoeve zijn bodemkundige en eigenaar van Natuur & Ruimte Theo Portegijs en nog twee medewerkers - met graafmachine en wieldumper - druk doende om de Japanse duizendknoop weg te halen. En hoewel de werkzaamheden volgens schema verlopen, is de klus allesbehalve eenvoudig.

De hoeveelheid puin in de grond en de enorme rotzooi op het terrein, waaronder blauwe vaten (XTC), verraden dat er op dit terrein in het verleden weleens iets plaatsvond dat niet mag. Nu wordt dit gedeelte klaargemaakt voor de HOV-busbaan. Dat gedeelte is deels in bezit van de provincie (die het straks overdraagt aan de gemeente Hilversum) en het Goois Natuurreservaat. Deze drie partijen hebben Groenendijk de opdracht gegeven om de woekerplant weg te halen en weg te houden. De kosten: 100.000 euro.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Maar de nood is hoog, vinden de instanties. Het gaat namelijk om de zeldzame mannelijke variant. "Aanwezigheid van mannetjes is extra gevaarlijk omdat er dan kruising kan plaatsvinden en dan is het hek helemaal van de dam", meldt een provinciewoordvoerder. "De vrouwelijke variant kan zich (in haar eentje) ook wel verspreiden, maar alleen via het wortelpakket (en niet via de bloemetjes). Vandaar dat in dit geval ook de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) zich heeft uitgesproken en ons met klem heeft verzocht deze variant direct en helemaal te ruimen."

Maar die Japanse duizendknoop, pakweg 200 jaar terug vanuit Japan naar Nederland gehaald, is toch zo'n vervelende plant die alles wegvaagt en maar niet te bestrijden is? Juist dat motiveerde Portegijs om onderzoek te verrichten. "Na een kwartier wist ik het probleem en na een uur had ik de oplossing", vertelt hij. 

En een oplossing is hard nodig. De woekerplant zal geen grote bomen wegvagen, maar als een boom doodgaat en de duizendknoop zich op die plek heeft gevestigd, kunnen er geen nieuwe bomen voor terugkomen. De sterke wortels van de duizendknoop vagen alles weg. Overigens, bepaalde mythes die er rond de plant zijn - dat deze bijvoorbeeld door beton kunnen komen - zijn, aldus Portegijs - onzin.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Koen van Engelen

Ook eerder bedachte oplossingen - bijvoorbeeld glyfosaat of kokend heet water - werken niet of zijn allesbehalve goed voor het milieu. En afmaaien levert niks op. Portegijs kwam met een andere gedachte. De wortels van de plant kunnen weliswaar tot zes meter diep komen, maar zo vaak komt dat niet voor. Sterker nog, de wortels komen vaak niet verder dan twintig of dertig centimeter. En dus komt de bodemkundige met wat hij noemt 'een uitputproces': met een graafmachine de eerste dertig centimeter pakken, alle wortels eruit plukken en dat vervolgens enkele jaren (na verloop van tijd minder vaak) bijhouden. 

Vervolgens dient men de afgegraven wortels te composteren. En verder vooral de natuur zijn gang laten gaan, is het advies. Over in totaal tien jaar is het klaar op Anna's Hoeve, vertelt Portegijs, die overigens meldt dat op twintig verschillende plekken langs de A27 tussen Utrecht en knooppunt Eemnes de Japanse duizendknoop actief is. Natuurlijk, tien jaar is lang en de klus is arbeidsintensief. Maar het werkt, weet Portegijs, die daarom ook garantie durft te geven. Eind deze maand zijn alle grote duizendknopen op Anna's Hoeve weg en kan het uitputproces starten.


Uit de krant