De leerlingen dinsdagmorgen bijeen in de Arena van de school.
De leerlingen dinsdagmorgen bijeen in de Arena van de school. (Foto: Foto; Bastiaan Miché)

'Het duurt te lang' vinden ze in de Montessorischool-Centrum

  Natuur en Milieu

HILVERSUM - De nood is hoog binnen de Montessorischool-Centrum. Het pand aan de Naarderstraat is niet meer van deze tijd. Tijd voor actie dus.

Ze is inmiddels een half jaar directeur van de Montessorischool-Centrum, maar al tijdens haar eerste werkdag schrok Nina Bouman van de staat van het gebouw (tussen Podium de Vorstin en de Onze Lieve Vrouwe Kerk) aan de Naarderstraat. "Deze school verdient een goed gebouw."

Binnenkort presenteert de gemeente Hilversum het Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor scholen waarin staat aangegeven bij welke school wanneer - ergens de komende vijf jaar - aanpassingen komen. Voorheen werd dat altijd per jaar bekeken, nu dus niet meer. Met het IHP ontstaat een langetermijnvisie, is de gedachte. 

Alleen de SP was eind vorig jaar niet blij met dit voorstel en stelde dat de nood bij verschillende scholen - ook de Montessorischool-Centrum - dusdanig hoog is dat maatregelen (investeringen) op korte termijn een must zijn.

Dat laatste vinden ze binnen de ruim 350 leerlingen tellende basisschool uiteraard ook. Dinsdagmorgen om 10.00 uur komen zij bijeen in de Arena, middenin het gebouw, om met te kleine jassen aan en de mouwen opgestroopt aan te geven dat de maat vol is. "Het is een fijn gebouw", zegt juf Marije Vos van groep 6/7/8, "maar niet meer van deze tijd."

Volgebouwd
Op het oog zien de klaslokalen zelf er nog prima en sfeervol uit. Het is zeker niet te krap. Maar inmiddels is alles zo volgebouwd dat er nergens meer ruimte is om met een groepje leerlingen apart te zitten. Voornaamste probleem is echter dat het tijdens koude dagen in sommige lokalen hooguit 16 graden is, vertelt Bouman. En tijdens warme dagen is het in andere lokalen weer veel te warm. Enkele beglazing en ook de betonnen vensterbanken maken het gebouw allesbehalve duurzaam. 

En binnen de gymzaal, die losstaat van het gebouw, is het helemaal kommer en kwel. Gymmeester Elbert Giskes geeft inmiddels les met oordopjes in tegen de piep in zijn oren en durft wel te zeggen dat de 110 vierkante meter grote ruimte niet aan de norm voldoet. De boel platgooien en nieuwbouw lijkt de enige oplossing.

Mega energierekening
Wat de betrokkenen vooral frustreert, is dat de gemeente volop zegt te willen investeren in duurzaamheid, maar de school zelf iedere maand een mega energierekening betaalt. Maar investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen nu heeft weinig zin als over twee jaar de sloophamer langskomt. Daarom is actie nu noodzakelijk, meent de directeur. "Ik weet dat andere scholen ook wensen hebben, maar voor ons duurt het veel te lang. We zitten al heel lang in een te krappe jas en het probleem wordt alleen maar erger."

Meer berichten