Afbeelding

Vader en dochter redden vleermuis uit visdraad in Anna’s Hoeve

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Vader en dochter Albin en Jiska Hunia hebben afgelopen week, met hulp van de dierenambulancemedewerker, een vleermuis van de dood gered. Het dier hing - waarschijnlijk al urenlang - aan een vishaak boven het water in Anna’s Hoeve.

Afgelopen week - einde middag - lieten vader en dochter hun hond uit in het natuurgebied waar ze wel vaker komen. En altijd zijn ze wel alert op bijvoorbeeld ringslangen, een snoek of natuurlijk de vele vogels. “Er is altijd wel iets te vinden”, vertelt hij. “En nu zagen we een vleermuis hangend boven het water, nog levend. Die had zich ‘s nachts blijkbaar vergist en zag een daar hangende vishaak aan voor prooi. De Watervleermuis moet daar vervolgens vele uren aan de staart hebben gehangen en probeerde zichzelf nog steeds te bevrijden.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Duidelijk was dus hoe het dier aan de vishaak was beland, lastiger was om te bedenken hoe deze kon worden bevrijd. Hij dier hing vijf meter van de kant en drie meter boven de vijver, vervolgt Hunia. “Ik belde wat vleermuisexperts die ik ken, maar niemand nam op. Toen kreeg ik de dierenambulance te pakken en die zeiden dat ze eraan kwamen. Dat duurde nog wel een half uur of drie kwartier.”

Ondertussen was zijn vrouw ook naar de plek des onheils gekomen met een visnet, touw en een zaagje. Daarmee zaagde de Hilversummer twee lange stokken. De dierenambulancemedewerker kwam vervolgens met een haak en met die stokken en haak lukte het om de vleermuis te redden. “De dierenambulance heeft zoiets nog niet eerder meegemaakt”, vertelt Hunia. “Maar uiteindelijk was het vrij snel gedaan, de vishaak ging er heel gemakkelijk uit. De Watervleermuis leek in vrij goede doen en werd vervoerd naar een gespecialiseerde opvang in Loenen. Zaterdag kreeg ik te horen dat het dier het heeft overleefd.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

‘Bijgekomen’ van deze reddingsactie wil Hunia nog wel iets melden. Zo is het hem opgevallen dat in de afgelopen vier maanden - gedurende de ‘intelligent lockdown’ - het aantal hobbyvissers in het park zienderogen is toegenomen. “Prima natuurlijk, het water stond hoog en er is momenteel veel jonge vis in het water. Maar dit is duidelijk een keerzijde daarvan. Dat draad is in de boom terecht gekomen en de vissers hebben het er niet uit gekregen. Er blijft vrij veel visgerei achter in boomtakken en waterplanten.”

Uit de krant