De drukte in Hilversum dit voorjaar.
De drukte in Hilversum dit voorjaar. Archieffoto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

Drukte van het voorjaar bij afvalstations GAD nauwelijks afgenomen

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De drukte die er dit voorjaar was bij de vier verschillende afvalstations van de GAD in ‘t Gooi en de Vechtstreek valt in deze tweede coronagolf nog mee. Toch staan automobilisten soms - vaak in de middag - nog een behoorlijke poos in de wachtrij. 

Opvallend, aldus een woordvoerder, was dat in het voorjaar veel automobilisten in de ochtenduren al naar de afvalstations kwamen om hun rotzooi te dumpen. Nu is de drukte wat meer verplaatst naar de middaguren. Wel zijn nu op alle stations slagbomen aangeschaft en hoeft er geen personeel te worden ingezet om bezoekers toe te laten. Tot voor kort waren die slagbomen er alleen in Hilversum. 

Hoewel het met name in april megadruk leek binnen de vier stations en daarna rustiger, meldt de zegsvrouw dat de rust eigenlijk nooit echt is teruggekeerd. Weliswaar niet de hele dag, maar regelmatig staan er bij de ingangen nog lange rijen. Voorlopig is die drukte geen reden om vaker open te gaan. Experimenten in april/mei om op maandag of ‘s avonds de deuren overval te openen, trokken weinig publiek. 

Wel roept de GAD ieder nu op om niet tot het laatste moment van de dag te wachten met het brengen van afval. Aan het eind van de dag is het vaak erg druk. “Een half uur voor sluitingstijd zullen de medewerkers van het scheidingsstation een inschatting maken van de wachttijd voor de wachtende auto’s voor de slagboom en de reeds op het terrein aanwezige bezoekers”, meldt de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst. “Als de geschatte wachttijd meer dan een half uur is, zullen zij het toegangshek sluiten. Er kunnen dan geen auto’s meer worden toegevoegd aan de wachtrij.” 

De vier scheidingsstation zijn doordeweeks open tot 16.30 en op zaterdag tot 16.00 uur. Het advies aan bezoekers is tevens om een mondkapje te dragen. Tot dusver zijn nog weinig medewerkers besmet geraakt met het virus. 


Uit de krant