Afbeelding
Foto: © Bob Awick

GAD ziet stijging grote kartonnen verpakkingen die vaak naast containers worden gedumpt

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De GAD ziet het aantal kartonnen verpakkingen door een stijging van online aankopen steeds meer toenemen. Vaak worden die verpakkingen niet in maar naast de ondergrondse container geplaatst. 

Dat komt ook doordat grote verpakkingen over het algemeen niet in de ondergrondse container passen als zij niet eerst klein worden gemaakt. “Hierdoor ontstaan verstoppingen of de openingsklep raakt klem. Helaas zien we vaak dat karton naast de ondergrondse container wordt geplaatst.”

Benadrukt wordt dat het plaatsen van afval naast de container verboden is en hier streng op wordt gehandhaafd. “Een boete is minimaal 100 euro. Ook het plaatsen van karton naast de containers aan huis (kliko’s) is niet toegestaan.” 

Het dringende advies is om grote kartonnen verpakkingen te brengen naar het scheidingsstation of klein te maken. Daar is in de maand december extra gelegenheid voor. De scheidingsstations in Bussum, Huizen en Weesp zijn op de maandagen 7 en 28 december extra geopend van 8.30 tot 16.30 uur. De GAD verwacht namelijk dat inwoners meer grof huisvuil, kringloopspullen en verpakkingsmateriaal hebben in verband met de naderende feestdagen. Scheidsstation Hilversum is op maandag altijd al open.

Uit de krant