Afbeelding
Foto: Provincie Utrecht

Snelfietsroute Amersfoort-Hilversum stap dichterbij uitvoering

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De provincie Utrecht legt snelfietsroutes aan om zo de fietsbereikbaarheid van gemeenten in de provincie te verbeteren. Ook zijn er serieuze plannen voor een snelfietsroute Amersfoort-Hilversum. 

Deze route is een stap dichter bij de uitvoering, meldt de provincie Utrecht nu in een persbericht. “Met het ondertekenen van de intentieverklaring hebben de wethouders van de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn, Hilversum en de gedeputeerde van de provincie Utrecht bekrachtigd dat ze samen de mogelijkheden van de route verkennen.”

De komende maanden worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Die onderzoeken richten zich op het exacte tracé, op ecologie, het ontwerp, grondeigendom, financiering, planologische eisen, realisatie en beheer. Daarbij denkt ook de provincie Noord-Holland mee. 

Start aanleg
Belanghebbenden en aanwonenden krijgen de mogelijkheid om hun inbreng te leveren tijdens een inloopavond of een ontwerpatelier. Zij worden daarvoor door de gemeenten uitgenodigd. “Als alles volgens planning loopt, kan eind 2021 voor de route een uitvoeringsovereenkomst worden ondertekend door provincie en gemeenten en kan een start worden gemaakt met de aanleg van deze snelfietsroute.”

Met deze regionale route willen provincie en gemeenten het gebruik van de fiets in het woon-werkverkeer stimuleren, met daardoor ook een betere bereikbaarheid van de regio. Bovendien is dat goed voor de gezondheid én voor het milieu, is de gedachte. “Het streven is in 2023 10 procent meer fietsgebruik op de route te krijgen ten opzichte van de situatie in 2019.”

Eerder groen licht
De snelfietsroute Amersfoort – Hilversum is één van de prioritaire snelfietsroutes waarmee de provincie Utrecht en de betrokken gemeenten aan de slag gaan om de fietsbereikbaarheid in onze regio te verbeteren. Op de snelfietsroutes krijgen fietsers vaker voorrang op autoverkeer en krijgen zij eerder groen bij verkeerslichten op de route. De snelfietsroutes zijn voor álle fietsers, dus er hoeft niet per se snel gefietst te worden.

Om de snelfietsroutes te realiseren, worden bestaande fietsverbindingen verbeterd en aan elkaar verbonden. Zo krijgt bijvoorbeeld het wegdek comfortabel asfalt. Waar nodig wordt het wegdek verbreed, zodat fietsers voldoende ruimte hebben. 

Snel, comfortabel en veilig
Ook moeten er duidelijke en herkenbare lijnen, wegwijzers en verlichting komen. De stoepranden zijn veilig en er zijn geen paaltjes of andere obstakels op de route. Zo moeten fietsers snel, comfortabel en veilig kunnen doorfietsen en scholen, woonwijken, werklocaties en knooppunten ook per fiets goed bereikbaar zijn. “Dit maakt het aantrekkelijker om ook voor langere afstanden en voor woon-werkverkeer de fiets te nemen.”

Uit de krant