De lokale energiecoöperatie is bezig met plannen die Kerkelanden energieneutraal maken.
De lokale energiecoöperatie is bezig met plannen die Kerkelanden energieneutraal maken. Archieffoto: Bastiaan Miché

Werken aan zonneparkeerplaats in Kerkelanden

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het ziet er naar uit dat er een zonneparkeerplaats komt in Kerkelanden. Hilversumse Energie Transitie (HET) en een werkgroep met daarin buurtbewoners zijn bezig met een plan hiervoor.

In de afgelopen maand zijn de lokale energiecoöperatie en de werkgroep met Kerkelanders gestart met het ontwerpen en uitwerken van een voorstel om een zonneparkeerplaats te realiseren in deze Hilversumse wijk. Dat meldt HET op de eigen website. 

Met het realiseren van een zonneparkeerplaats doen de lokale energiecoöperatie en de bewoners een duit in het zakje van een energieneutraal Kerkelanden. Voor HET is het vooral een opstap om verschillende energietechnieken te combineren, meldt zij. 

Autobatterij

“Het gaat om opwekken van zonnestroom, laden op zonnestroom voor elektrische auto’s en ontladen en opslag van zonne-energie. De autobatterij en de vaste batterij geven samen extra opslagmogelijkheden”, luidt de uitleg van de coöperatie. 

Een plek in Kerkelanden is nog niet bekend. HET meldt dat zij de wijkbewoners bij deze belangrijke vraag gaan betrekken. Dat gaat zij doen via Ver-KEN, de Vereniging Kerkelanden Energie Neutraal. Voor dit project kijken de initiatiefnemers naar voorbeelden elders in Nederland. HET nomet onder meer Bloemendaal. Dronten en Culemborg.

Voor HET is de realisatie van een zonneparkeerplaats de opmaat naar iets groters: een Wijk Energie Systeem (WES). Volgens de coöperatie worden huizen aangesloten die direct uit de auto’sof de vaste batterij energie kunnen betrekken. Met hun zonnepanelen kunnen ze bijdragen aan het opladen. “Dat is dan lokaal opgewekte zonnestroom, zodat zo min mogelijk elektriciteit van het net gehaald hoeft te worden. Zulke zogenaamde systeemintegratie zal een kernelement van de energietransitie worden”, is de mededeling.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Deborah den Dulk: 'Ik denk altijd in mogelijkheden' Deborah den Dulk is centrummanager van Hilversum: ‘Ik denk altijd in mogelijkheden’ Bedrijven 30 sep, 16:22
Logo
Afbeelding
Taakstraffen voor het oplichten van Sociale Dienst en gemeente Hilversum Politie 30 sep, 15:45
Afbeelding
Duurzaamheidsspecial in Gooi en Eembode Natuur en Milieu 30 sep, 15:12
Logo
Afbeelding
Evenement Natuurflitsen vrij toegankelijk Nieuwe natuurgidsen in Gooi en Vechtstreek: echt niet alleen maar geitenwollensokkentypes Natuur en Milieu 30 sep, 15:00
Logo
Afbeelding
'Hier werken allemaal leuke mensen' Al 134 vrijwilligers actief bij De Vorstin en het worden er steeds meer Mensen 30 sep, 12:00
Afbeelding
Dierspecialist Beijer op Seinhorst: ‘Letterlijk een apotheek voor huisdieren’ Advertorial 30 sep, 10:30
Afbeelding
Nieuwe expositie ART Hilversum vol geuren, beweging en duurzaamheid Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
Wethouder Heller: 'Een mijlpaal' Start verbouwing van eerste woning Hilversumse Meent Aardgasvrij Natuur en Milieu 30 sep, 07:00
Voorproefje Gooieneembode Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief