Afbeelding
Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

Eerste elektrische Wmo-auto’s rijden in de Regio

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Ruim 80 procent van de nieuwe auto’s waarmee Vervoer Gooi en Vechtstreek gaat rijden, is nu elektrisch. Een elektrische wagenvloot is een duidelijke duurzaamheidswens van de gemeenteraden in deze regio. 

In totaal zijn er 102 elektrische auto’s aangekocht. Inmiddels rijden de eerste veertien rond. Later dit jaar zorgt de Regio ervoor dat het duurzame wagenpark wordt uitgebreid. Eind juli komen 88 elektrische voertuigen voor het leerlingenvervoer. 

Vergroenen van het wagenpark was ook in Hilversum een duidelijke politieke wens. Dat was tijdens de behandeling hiervan - mei vorig jaar - glashelder toen het doelgroepenvervoer aan de orde kom. Dat doelgroepenvervoer heeft de Regio nu in eigen beheer genomen, ook dat hebben alle Goosie gemeenteraden uitgesproken. 

In 2018 is de eerste verkenning gestart naar het aanbesteden en bundelen van het Wmo-vervoer, het leerlingenvervoer binnen de gemeenschappelijke regeling Regio Gooi en Vechtstreek. Met gebundelde inzet kunnen de gemeenten fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden bieden en investeringen in voertuigen en technologie optimaal benutten, is de gedachte. De ervaring heeft geleerd dat marktpartijen het doelgroepenvervoer niet goed hebben uitgevoerd. De kwaliteit van de dienstverlening was ondermaats.

(Tekst loopt verder onder de foto)


Foto: Regio Gooi en Vechtstreek

In opdracht van de samenwerkende gemeenten voert Vervoer Gooi en Vechtstreek sinds 1 januari 2021 het Wmo-vervoer uit en vanaf 1 augustus 2021 ook het leerlingenvervoer. Bij de besluitvorming rond Vervoer Gooi en Vechtstreek hebben gemeenteraden verzocht om versneld in te zetten op verduurzaming. Geïnteresseerde partijen zijn gevraagd het wagenpark binnen het financiële kader zo duurzaam als mogelijk vorm te geven. 

“Persoonlijk en betrouwbaar vervoer draagt bij aan meedoen in de samenleving”, geeft de Hilversumse burgemeester en tevens Regiovoorzitter Pieter Broertjes aan. “Ook al is dat in deze coronatijd anders dan gebruikelijk, toch zijn ritten naar het ziekenhuis noodzakelijk. Met deze elektrische auto’s is Vervoer Gooi en Vechtstreek een duurzaam vervoersbedrijf en klaar voor de toekomst, ook na corona”, voegt hij eraan toe.

Uit de krant