Wethouders Bart Heller (links) en Arno Scheepers (rechts) bevestigen samen het eerste informatiebord 'Hier maaien we minder voor meer bloemen, bijen en vlinders!'
Wethouders Bart Heller (links) en Arno Scheepers (rechts) bevestigen samen het eerste informatiebord 'Hier maaien we minder voor meer bloemen, bijen en vlinders!' Foto: Studio Kastermans/Gemeente Hilversum

Proef in Hilversum voor meer biodiversiteit ook nuttig bij bestrijding eikenprocessierups

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De gemeente Hilversum wil de biodiversiteit in het openbaar groen vergroten en start hiervoor dit voorjaar een tweede proef. Door minder te maaien, krijgen planten meer de ruimte om tot bloei te komen. Insecten als de wilde bij en roofinsecten die de eikenprocessierups opeten hebben hier baat bij, maar ook vogels. 

Hilversum is sinds 2019 een bijvriendelijke gemeente. “Dit betekent dat we in de openbare ruimte meer bloemen en planten krijgen en minder gras”, legt wethouder Arno Scheepers van openbare ruimte uit. “Een belangrijke proef, zeker nu het seizoen van de eikenprocessierups er weer aankomt. Op deze manier stimuleren we de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de rups zoals roofinsecten, mussen en mezen.” 

Wethouder Bart Heller van natuur vult aan: “Biodiversiteit is zo belangrijk om onze natuur in stand te houden. De wilde bij, die met uitsterven bedreigd wordt, is essentieel voor ons hele voedselsysteem. Zonder bestuiving geen bevruchting van planten. De bij staat aan het begin van onze voedselketen.”

Een bloeiende proeftuin
Na een succesvolle pilot uit 2019, waarbij er op drie plaatsen minder gemaaid werd en waar nodig extra gezaaid, breidt de gemeente de pilot uit tot dertig hectare aan openbare bermen en grasvelden. Dat is een oppervlakte van zestig voetbalvelden. In deze gebieden (zie afbeelding hieronder) zal twee keer per jaar gemaaid worden in plaats van vier tot acht keer per jaar. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Gemeente Hilversum

Ook wordt niet alles tegelijk gemaaid, zodat bloemenzaden kunnen rijpen en zich verspreiden en insecten een schuilplaats houden. Dit betekent dat deze bermen en grasvelden er anders uit gaan zien: er komt meer variatie in soorten en in hoogte. Door minder te maaien, verwacht de gemeente dat er meer variatie komt aan wilde bijen en andere insecten. Dat is weer gunstig voor vogels en vleermuizen. De beplanting in de proefgebieden zal ook worden onderzocht. 

Het uitbreiden van het bijvriendelijk maaibeheer is volgens de wethouders ook nuttig in de bestrijding en beheersing van de eikenprocessierups. Dit biedt meer plaats aan de natuurlijke vijanden, zoals roofinsecten, mussen, mezen en vleermuizen. Daarnaast komt er op een aantal plekken in de stad ook nestkasten te hangen voor mezen. Hiermee moet het aantal natuurlijke vijanden van deze rups toenemen en na een aantal jaren de overlast van de rups afnemen. 

De overlast helemaal wegnemen is niet mogelijk, maar het ecologisch systeem van de stad moet beter in balans worden gebracht. Hiermee zou Hilversum ook beter bestand zijn tegen mogelijke toekomstige plaagsoorten. Naast het verbeteren van het leefgebied van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups blijft het wegzuigen van nesten van deze rups noodzakelijk om overlast te voorkomen. In 2021 worden daarom, net als in 2020, risicobomen vroegtijdig geïnspecteerd, zodat de gemeente snel kan ingrijpen.

Uit de krant